Dollár
393,41 Ft
Euró
406,77 Ft
Font
470,26 Ft
Bitcoin
16,254 $

Gulyás: Bűncselekmény lesz a hamis védettségi igazolvány, 5 millió beoltott után mehetnek a lagzik

Fotó: MTI/Máthé Zoltán
not image

Nagy Noel

2021. április 29. - 11:19

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfó során fontos bejelentéseket tett.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma az elmúlt hét során egyre inkább kezd alábbhagyni, amely a folyamatosan csökkenő kórházi számokban is megmutatkozik. A halálos áldozatok száma továbbra is nagyon magas, de ebben is csökkenés tapasztalható.

Soron kívül Itthon is hatalmasat emelkedhet a cigaretta ára az Európai Bizottság döntése miatt

Már valamennyi szakértő kiemelte, hogy a járvány kedvező tendenciára, leszállóágba került, ezért most nagyon fontos a megfelelő védekezés, hogy ne szabaduljon el ismét a pokol. Az oltási program előrehaladtához köthetően pedig folyamatosak a nyitások, a következő szakasz 4 millió beoltottnál következik, amely napokon belül meglehet.

Gulyás Gergely elmondta, hogy megnyugtató helyzetet eredményez, hogy Európai Uniós viszonylatban élen állunk az átoltottság terén, Máltával egyetemben. Mint mondta, akár holnap meglehet a négymillió beoltott, ezé

Gulyás ismertette, hogy miután beadják a négy milliomodik oltást, kitolják a kijárási tilalom kezdetét éjfélig, valamint az üzletek nyitva tartását is kitolják este 11 óráig. Akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, azoknak további kedvezmények lesznek.

A vendéglátóhelyek belső terei a védettek és a gyermekek számára kinyitnak, szintén este 11 óráig, valamint a szállodák, állatkertek, múzeumok, színházak és az edzőtermek is a védettek számára lesznek látogathatók, sportrendezvények szintén.

Mint Gulyás is kiemelte, erre azért van lehetőség, mert nagyon gyorsan halad nálunk az oltás, így hamarabb tudunk nyitni, mint Európa többi országa.

Gulyás ezen felül nagyon fontos változást lengetett be, a közokirathamisítás büntető törvénykönyvi tényállását fogják módosítani. Minősített esetként fog bekerülni ugyanis, aki hamis vagy hamisított védettségi igazolványt mutat be, bűncselekmény lesz.

Azt is kiemelte, hogy súlyos pénzbírság fogja azokat a helyeket sújtani, amelyek beengednek védettségi igazolvány nélkül embereket. Maga a bírság 100 ezer és 1 millió közötti összeg lehet, míg magát az üzletet akár egy évig is bezárhatják.

Gulyás megerősítette, hogy 5 millió oltás után a kormány feloldja a „lagzistopot”, vagyis engedélyezni fogják a lakodalmakat. A miniszter szerint erre már a május 3-át követő hétvégén lehetőség nyílhat, amikortól kezdve mindenki mehet lakodalomba.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.