Dollár
391,19 Ft
Euró
411,27 Ft
Font
477,35 Ft
Bitcoin
16,827 $

GTSOU: nem változott az Európába irányuló orosz gázszállítások mennyisége

Fotó: Kompresszorállomás a Szibériából Európába földgázt szállító Yamal-vezeték németországi szakaszán, a lengyel határ mentén fekvő Mallnowban 2022. július 11-én. Ezen a napon megkezdődött az Oroszországból Németországba földgázt szállító csővezeték, az Északi Áramlat 1 tervszerű leállítása a rendes évi karbantartási munkák elvégzéséhez, a Yamal-vezetéken pedig május óta nem érkezik földgáz, amikor a Gazprom orosz állami gázipari monopólium leállította a gázszállítást a tranzitországként is szolgáló Lengyelországba. MTI/EPA/Filip Singer
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Eközben a Naftogaz választottbírósági beadványt nyújtott be a Gazprom ellen a Nemzetközi Választottbírósághoz késedelmes fizetés miatt.

Az ukrán gázhálózat-üzemeltető, a GTSOU honlapján megjelent beszámoló szerint az Szudzsa állomáson keresztül történő, Európába irányuló orosz gázszállítások az eddig megszokott, 41,8 millió köbméteres mennyiségen maradtak október 3-án.

Az Oroszországból Ukrajnába haladó gázvezeték továbbra is az egyetlen útvonal, amelyen keresztül orosz földgázt szállítanak a nyugat- és közép-európai országokba, miután az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 vezetékek szeptember 26-án megsérültek.

Svéd szeizmológusok később arról számoltak be, hogy a gázvezetékek szivárgását robbanások okozták, amely egyesek szerint egy szabotázs akció következménye lehet, a helyreállításuk időtartamát azonban egyelőre nem tudták megbecsülni.

Eközben az ukrán állami gáztársaság, a Naftogaz választottbírósági beadványt nyújtott be a Gazprom ellen a Nemzetközi Választottbírósághoz, mondván, hogy az Ukrajnán keresztül történő gázszállítási szolgáltatásokért állítólag késedelmesen fizettek – írta a TASS.

A Gazprom ezt határozottan elutasította, majd kiemelte, hogy nem fizet olyan tranzitszolgáltatásokért, amelyeket nem az ukrán vállalat nyújtott, és az Orosz Föderáció által kiszabható lehetséges szankciókra figyelmeztetett, amennyiben a per folytatódna.