Grönland délkeleti sarkában váratlan jegesmedve-populációt fedeztek fel

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. június 23. - 22:29

Ezzel pedig felcsillant a remény, hogy még van jövője a jegesmedvéknek.

Az Ars Technica beszámolója szerint a tudósok váratlan jegesmedve-populációt fedeztek fel Grönland délkeleti sarkában, a populáció pedig egészen egyedi szokásokat alakított ki, hogy túléljen a zord élőhelyen, ráadásul a jegesmedvék genomja is sokban különbözik rokonaikétól.

Az új kutatás felcsillantotta a reményt, hogy még van jövője a jegesmedvéknek, ezzel együtt pedig hatalmas segítséget nyújt a szakértőknek abban, hogy előrejelezzék, a jegesmedvék hogyan lesznek lépesek boldogulni az egyre csak melegedő Északi-sarkvidéken.

Az újonnan felfedezett populációt több szokásuk is megkülönbözteti társaiktól, hiszen az év legnagyobb részében a grönlandi gleccserről leszakadó jég területén vadásznak. A felfedezés pedig azért is igen jelentős, mert a legfrissebb adatok szerint az egész világon összesen már csak 22-31 ezer jegesmedve él.

Grönland délkeleti területe eddig kiesett a tudósok látóköréből, melynek oka a példátlanul zord időjárás, valamint a hegyvidéki terep, ráadásul folyamatosan heves havazás uralkodik a térségben – ezen körülmények pedig azt eredményezték, hogy a jegesmedvék teljes mértékben elszigetelődtek fajtársaiktól.

A klímaváltozás folyamatosan csökkenti a tengeri jég szintjét, így idővel a más régiókban élő jegesmedvék is alkalmazkodhatnak az időjárási körülményekhez, s nem kizárt, hogy hasonlóképpen fogják kezelni az éghajlatváltozást, mint a Grönland délkeleti részén élő társaik.