Van egy ország, amely nemet tudott mondani a kínai terjeszkedési szándékra

Fotó/Illusztráció: Prakash Pipes Limited
not image

Nagy Noel

2021. november 24. - 23:05

Nem minden ország borul le a kínai sárkány előtt és adja oda teljesen a nyersanyagainak kitermelését a fejlett kínai bányászatnak.

Kína a világ legtöbb országában jelen van valamilyen gazdasági formában, hogy befolyását terjeszteni tudja. Afrikában a leginkább nyersanyag-kitermelés formájában tetten érhető ez, számos bányaterület kínai cégek tulajdonában van, ahol kínai bányászok is szoktak dolgozni.

A sarkvidéki Grönlandon is volt egy hasonló próbálkozásuk, ugyanis megszereztek egy gazdag vasércbányát a szigetország fővárosa, Nuuk közelében. Grönland azonban hétfőn bejelentette, hogy elvette a kínai bányászcég, a General Nice licencét a bánya kiaknázására.

A General Nice, mely Kína egyik fontos szén- és vasércimportőre, még 2015-ben vette át az Isua bányászprojekt irányítását, miután annak előző tulajdonosa, a London Mining csődbe ment – írja a South China Morning Post.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Így ők lettek a legelső kínai cég, amely betette a lábát a hatalmas Északi-sarkköri szigetre, amelynek a klímaváltozás miatti jégolvadás következtében sokkal elérhetőbbé és könnyebben kitermelhetőbbé váltak a természeti erőforrásai.

A hivatalos indoklás szerint Grönland azért vette el a kínaiak bányászlicencét, mert nem mutattak aktivitást a vasércbányánál, valamint nem teljesítették a korábbi megállapodás szerinti pénzügyi kötelezettségeiket.

Naaja Nathanielsen, Grönland erőforrásügyi minisztere kijelentette, hogy elfogadhatatlan számukra, ha valaki sorozatosan elmulasztja a pénzügyi fizetési kötelezettségeit, ezért nem voltak hajlandók tovább engedni a bánya használatát.

A grönlandi kormány egyúttal elrendelte, hogy minden földrajzi adatot szolgáltasson vissza a cég, fizessék vissza a hátralevő adósságukat és szedjék a sátorfájukat a bányából. A helyzet érdekessége, hogy az előző vállalat, a London Mining is Kínának szállított volna be: 2000 kínai bányásszal akarták a vasércet kitermelni, évi mintegy 15 millió tonna mennyiségben.