Greta Thunberg: “Együtt kell megküzdenünk a koronavírussal és a globális felmelegedéssel”

not image

Kulcsár Péter

2020. április 22. - 16:48

Thunberg akkor vált híressé, amikor 15 évesen péntekenként ellógott az iskolából azért, hogy tüntethessen a svéd parlament épülete előtt a szén-dioxid kibocsájtás ellen. Most arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy a jelenleg zajló járvány ellenére a klímaváltozás továbbra is komoly problémaként lebeg az emberiség feje felett. “Ma van a Föld napja. Ez arra emlékeztet […]

Thunberg akkor vált híressé, amikor 15 évesen péntekenként ellógott az iskolából azért, hogy tüntethessen a svéd parlament épülete előtt a szén-dioxid kibocsájtás ellen. Most arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy a jelenleg zajló járvány ellenére a klímaváltozás továbbra is komoly problémaként lebeg az emberiség feje felett.

“Ma van a Föld napja. Ez arra emlékeztet minket, hogy a bolygónk környezete szüntelenül vészhelyzetben van. A koronavírus-pandémiával és a globális felmelegedéssel szemben egyszerre kell harcolnunk.”

mondta Thunberg.

Az élő online közvetítés a ma 50 éves Föld napja apropójából indult. Thunberg a streamben hozzátette, a COVID-19 járvány miatt még fontosabb hinniük az embereknek a tudósoknak és a szakembereknek:

“Muszáj bíznunk bennük. Ez a klímaválságra és a koronavírus-krízisre egyaránt igaz. A járvány ellenére a globális felmelegedés továbbra sem lassult le.”

2019 volt a valaha feljegyzett legmelegebb év Európában. A káros gázok a Föld atmoszférájában az eddigi legmagasabb koncentrációban jelentek meg, az üvegházhatás következtében pedig bolygónk rendkívüli mértékben felforrósodott.

A most 17 éves svéd aktivista korunk környezetvédő rocksztárjaként turnézza végig az országokat és hívja fel az államvezetések figyelmét a klímakatasztrófa veszélyeire.

A Péntekek a Jövőért (Fridays for Future) ifjúsági mozgalom alapítójaként Thunberg több fiatalt inspirált és felkeltette az érdeklődésüket a komoly témával kapcsolatban, közben pedig olyan nagy nevekkel konfrontálódott, mint az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump.

A svéd lány még márciusban elárulta, valószínűleg a sok utazás miatt elkaphatta a koronavírust, azonban a tünetei nagyon enyhék voltak és tesztelést sem végeztek el rajta.

Az egyik amerikai egyetem tudósai a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban figyelmeztették az embereket:

https://liner.hu/mit-ha-tul-hamar-terunk-vissza-a-mindennapi-elethez-akkor-berobbanhat-a-koronavirus/