Dollár
394,92 Ft
Euró
416,92 Ft
Font
483,49 Ft
Bitcoin
17,257 $

Kína és a pekingi téli olimpia ellen tüntető aktivistákat tartóztattak le

Paraszkevi Ladopulu görög sífutó (k) feltartja az olimpiai fáklyát az olimpiai láng átadási ünnepségén az athéni Kallimarmaro stadionban 2021. október 19-én. A lángot futók stafétája viszi Pekingbe, a 2022-es téli olimpiát rendezõ kínai fõvárosba. MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz
Sport
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Hétfőn tartották az olimpiai lánggyújtást az Olümpiában található ősi stadionban a 2022-es pekingi Téli Olimpiai Játékok alkalmából.

A téli ötkarikás játékokat azonban nem fogadta mindenki jó néven, több aktivista is megjelent a tibeti zászlóval, valamint olyan feliratokkal, hogy „Nem kérünk népirtó játékokat” – számolt be róla az UPI hírügynökség.

Soron kívül Közel a megállapodás, 15%-kal emelkedhet a minimálbér jövőre

A görög rendőrség azonban azonnal reagált a lánggyújtást megzavaró, véleményüket kinyilvánító aktivistákkal szemben, ugyanis legalább három embert letartóztattak az ősi stadion körül, de feljelentést nem tettek ellenük.

Az UPI tudomása szerint a három letartóztatott aktivista között ott volt a tibeti Chemi Lham és a Free Tibet szervezethez tartozó Jason Leith is. Egy ettől elkülönült incidens miatt pedig további néhy embert tartóztattak le, akik szintén Tibet miatt kritizálták a pekingi téli olimpiát.

A Free Tibet nevű szervezet közleménye szerint nem volt semmi oka annak, hogy letartóztassák őket, nem követtek el semmilyen bűncselekményt. A szervezet állítja, maga a görög rendőr is közölte velük, hogy nincs oka a letartóztatásuknak és nincs is szükség ezt megindokolni.

A lánggyújtás estéjén Athénban szintén letartóztattak két embert, akik az Akropolisz környékén tartottak olyan molinókat, amelyeket a hongkongi és tibeti emberek jogaiért állnak ki. Thomas Bach, a NOB elnöke eközben mindenkit szolidaritásra és békére szólított fel.

Fontos megjegyezni, hogy Kína egyébként meglehetősen nagy befolyást szerzett Görögországban az elmúlt évek során, többek között számos kikötő megvásárlásával. Azt pedig már más példán keresztül is lehetett látni, hogy ahol nagy a befolyásuk, ott nem tűrik különösebben a kritikát.