Gördülékeny, sormentes választásokat ígér az NVI elnöke

MTI/Kovács Tamás
not image

Kulcsár Péter

2022. január 15. - 08:00

A Nemzeti Választási Iroda elnöke, Nagy Attila közölte, nem lesznek kígyózó sorok, és az informatikai rendszerben sem lesznek működési problémák.

A Nemzeti Választási Iroda intenzív toborzásba kezdett, ugyanis szavazatszámlálókat keresnek az áprilisban esedékes országgyűlési választásokra – írta az ATV.

Nagy Attila azt ígéri, nem lesznek kígyózó sorok a választások napján, és az oldal sem fog leállni áprilisban, mint ez történt a legutóbbi választáskor. Idén egy statikus felülettel készülnek, mely az eddig elvégzett terheléses vizsgálatok szerint egyszerre sokmillió kattintással képes elbírni.

A szavazatszámlálók a voksolások tiszta és törvényes lebonyolításért felelnek. A TASZ jogi munkatársa úgy véli: akkor is szükség lenne rájuk, ha soha nem merült volna fel visszaélés. Döbrentey Dániel szerint ugyanis minden választáson elő szoktak fordulni kisebb-nagyobb visszaélések, csalások:

Ezeknek számtalan típusa van: szavazatvásárlás, szavazók megfenyegetése, befolyásolása, láncszavazat megszervezése, különféle lefizetéssel való szavazatszerzés.”