Dollár
388,46 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,98 Ft
Bitcoin
16,971 $

Fontos, mindenkit érintő fejlesztés bevezetésére készül a Google

Fotó: Unsplash/Mitchell Luo

Szabó Kata

2022. október 3. - 13:18

Felhasználói szempontból nézve az elmúlt évek talán legjelentősebb fejlesztésének közeli bevezetését jelentette be a keresőóriás.

Sokak számára okozott már gondot, hogy ilyen vagy olyan okból kifolyólag személyesadatai kikerültek az internetre, ahol aztán a keresőnek köszönhetően bárki által hozzáférhetővé váltak.

Soron kívül Orbán: akik háborúpártiak, azok mindig újabb szankciókat követelnek

Mindez azonban már nem sokáig jelent majd gondot, ugyanis a jövő évtől kezdődően a Google képes lesz értesíteni a felhasználót, ha személyes adatai, például telefonszáma, e-mail címe vagy akár lakcíme megjelenik a keresési eredményekben. Az értesítés ráadásul csak az első lépés, ugyanis a Google arra is lehetőséget biztosít majd, hogy az érintett felhasználók a személyes adatok eltávolítását kérjük.

A Google hivatalosan is megkezdte a fejlesztés elérhetővé tételét, amely végre lehetővé teszi a személyes adatok eltávolítását a keresési eredményekből. Az újdonság egyes felhasználók számára már múlt hét óta elérhető, néhány hónapon belül azonban a teljes bevezetésére is sor kerül.

Ezt a Twitteren jelentette be a vállalat, amely szerint legkésőbb jövő év elejétől a világ összes felhasználója előtt adott lesz a lehetőség, hogy a nem szándékosan nyilvánosságra került személyes adataikat eltávolítsák a keresőből.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a Google csak a keresési találatokat távolítja el, a weboldalon található tartalmak továbbra is elérhetőek lesznek, ám mivel ezen oldalakhoz a jelenleginél jóval kevesebb link vezet majd a keresőből, a személyes adatok illetéktelenek kezébe kerülésének esélye is jelentős mértékben csökken.