Komoly gondot jelent a diákok oltásának megszervezése

MTI/Balázs Attila
not image

Kulcsár Péter

2021. július 30. - 09:38

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a tanárok leterheltek, ezért nem értik, miért nem a gyermekorvosi hálózaton keresztül oldja meg a kormány a vakcinációs programot.

Az ATV Híradó riportjából kiderült, hiába tesz meg a kormány mindent annak érdekében, hogy augusztusban minél több gyerek be legyen oltva, az ADOM Diákmozgalom szerint ez nem lesz könnyű feladat:

„Nyitottak a fiatalok, viszont nem kapnak teljes körű tájékoztatást szerintem. Csak amiket a hírekben látnak meg hallanak, ami nem feltétlenül pozitív. Szóval szerintem ha kicsit jobban tájékoztatnák őket és a szülőket is: mert vannak olyan szülők, akik ezt ellenzik, és akkor sokkal nagyobb lenne a hajlandóság erre.”

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás elmondta, amíg a 16-18 évesek 45 százaléka kapott idáig oltást, ez az arány a 12-15 évesek között körülbelül 10 százalék. Mindez azt jelenti, hogy sok családot kellene rövid idő alatt elérniük úgy, hogy nem csak a szülők, de többnyire a pedagógusok is a szabadságukat töltik.

„Nagyon komoly gondot okoz számunka az, hogy megint olyan feladatot adtak az oktatási rendszerben dolgozókra, ami közegészségügyi feladat. Nem értjük azt, hogy miért nem a gyermekorvosi hálózaton keresztül történik meg az oltás megszervezése. És egyáltalán az operatív törzs miért nem fordult a nyilvánossághoz, hogy a szülők készüljenek fel erre, hogy megindul a gyerekek oltási kampánya” – magyarázta Totyik.

Szlávik János azzal a javaslattal állt elő, hogy a szülők ne várják meg az augusztus végét a vakcinával, mivel legalább két hét, amíg kialakul egy olyan védettség, ami a delta variánssal szemben is hatásos:

„Egyre többet és többet tudunk meg a delta variánsról. azt is tudjuk már, hogy nemcsak könnyebben terjed, hanem a fiatalabbakat fertőzi meg. Közöttük sokkal kevesebb az oltott ezért figyelnünk kell arra, hogy a tizenéves korosztályt is fertőzni fogja, és valamennyire ők is tudják a járványt továbbvinni. Ezt megfigyelhették már Izraelben, Angliában, úgyhogy sajnos nálunk is ez várható.”