Dollár
396,06 Ft
Euró
417,62 Ft
Font
484,52 Ft
Bitcoin
16,974 $

Globális pénzügyi intézetek finanszírozzák az erdőirtásokat

Twenty20
Greenbox
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Global Witness Campaign Group kutatásából kiderült, több mint 119 milliárd dollárnyi finanszírozást juttattak vezető pénzügyi intézetek 20 olyan mezőgazdasági vállalkozásnak, amelyek az elmúlt öt évben hozzájárultak a deforesztációhoz.

Miközben egyre több cég a karbonsemlegesség és a széndioxid-emisszió csökkentése felé vette az irányt, mások egyszerűen felrúgják a párizsi klímaegyezményben elfogadott szabályokat – írta a Portfolio.

Soron kívül SZÉP-kártya, telefon, laptop – béremelés helyett így is motiválható a dolgozó

Az öt legnagyobb banknak – köztük a BNP Paribasnak és a Commercial Bank of China-nak – nincsenek erdőirtással kapcsolatos előírásai, az általuk támogatott 20 agrárvállalat pedig rákerült a Forests & Finance ernyőszervezet nyilvános listájára, mivel szerintük veszélyt jelentenek az erdőkre olyan tevékenységek miatt, mint a szója és olajpálma termesztés, valamint a szarvasmarha tenyésztés.

A legnagyobb finanszírozónak a Commercial Bank of China bizonyult, amely 20 vállalatból nyolcnak látta el a dotációját, miközben 1,1 milliárd dollárnyi hitelt nyújtott a Cofco International cégnek, ami 2019 és 2020 között mintegy 20 ezer hektár erdőt irtott ki Brazíliában.

A szintén világhírű JPMorgan 2018 és 2019 között kötvényekkel támogatta a Cargilt, ami olyan beszállítóktól vett szójababokat, akik hatalmas területen tarolták le az erdőket, hogy mezőgazdasági tevékenységeket folytathassanak.

Habár az EU, az Egyesült Királyság és az USA döntéshozói tettek javaslatokat az ellátási láncok megtisztítására, nem vezettek be kötelező érvényű átvilágítási követelményeket a pénzügyi szervezetekre nézve. A legnagyobb probléma tehát az, hogy nem létezik olyan jogi előírás, amely szabályozná a bankok működését ebben a kérdésben.