Clouds
21 Budapest
Dollár
345,49 Ft
Euró
370,56 Ft
Font
430,20 Ft
Bitcoin
27,305 $

Szakértők: a globális olajkereslet növekedésének 40 százalékát idén Kína adja

Fotó: Unsplash/Jakub Pabis
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Szakértők szerint 2023-ban Kína igen jelentős részt vállal a világ olajkeresletének fellendülésében, amiben masszív szerepet játszik, hogy a folyamatos kamatemelések nyomán lassul a világgazdaság.

A Wood Mackenzie globális kutató- és tanácsadó vállalat legfrissebb jelentése szerint Kína gazdaságának gyorsulása tekinthető idén az olajkereslet-fellendülés egyetlen nagy hajtóerejének, várakozásaik szerint ugyanis az ország a nyersanyag iránti kereslet világszintű fellendülésének nagyjából 40 százalékát teszi majd ki 2023-ban.

Soron kívül Kisiklott egy vonat Indiában, 179 embert szállítottak kórházba

A CNBC azt írja, a Massimo Di Odoardo alelnök által vezetett elemzőcsoport jelentése szerint:

„A Kínában a normális mobilitáshoz való visszatérés jelenti a legnagyobb keresleti hajtóerőt, mely az idei 2,6 millió hordó/napos növekedésből 1,0 millió hordó/napot tesz ki.”

Az elemzőcsoport jelentése alapján tehát idén a globális olajkereslet élénkülésének 38,5 százaléka Kínából származhat. Hszi Csin-ping kínai elnök a közelmúltban több országgal is megerősítette gazdasági együttműködését, s hangsúlyozta az olajpiac stabilitásának fontosságát.

Kína meglepően magas növekedési forgatókönyvének középpontjában az áll, hogy a gazdaság a szakértők becslései szerint 2023-ban 7 százalékkal, 2024-ben pedig 5,5 százalékkal növekszik majd, noha azt is megjegyezték, hogy nem számítanak globális recesszióra még a közelmúltban történt bankcsődök ellenére sem, sokkal inkább arra készülnek, hogy a nyugati országokban még pár hónapig folytatódik a gazdasági lassulás, majd 2023 második felében eléri a fordulópontot.