Globális háborúba sodorhatja a világot Kína?

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 14. - 15:47

Szakértők attól tartanak, hogy Hszi Csin-ping újraegyesítési programja keretében a de facto független országként működő Tajvant erőszakkal megszállhatja.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a CNBC-nek adott nyilatkozatában kiemelte, a kínai vezetőnek nem áll szándékában megtámadni Tajvant, helyette másként járhatnak el:

„Szerintem Kínának nem kell erőszakot alkalmaznia. Kína egy nagy és erős gazdaság, vásárlóerő-paritást vizsgálva pedig Kína a legnagyobb gazdaság a világon, megelőzve az Egyesült Államokat. Ennek a gazdasági erőnek a használatával Kína el tudja érni a nemzeti céljait. Én nem látok veszélyeket.”

Politikai vezetők úgy gondolják, Kína nemsokára katonai akciót hajthat végre Tajvan ellen, ezzel szemben Putyin teljesen más véleményen van. Az államfő elmondta álláspontját a Dél-kínai-tengerről, szerinte kompromisszumot kellene kötniük az ott tartózkodó hadiflották vezetőinek.

„Tárgyalási folyamatokkal kell megoldani a vitás kérdéseket és erre van még kihasználatlan potenciál” – magyarázta Putyin.