Gigantikus villámcsapásokat azonosítottak a meteorológusok

not image

Kulcsár Péter

2020. június 26. - 16:41

Talán egyetlen jelenség sem bizonyítja jobban az anyatermészet erejét, mint az óriási viharok, melyek során kialakulhatnak a veszélyes mennydörgések.

Talán egyetlen jelenség sem bizonyítja jobban az anyatermészet erejét, mint az óriási viharok, melyek során kialakulhatnak a veszélyes mennydörgések.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) megerősítette, hogy új rekordok születtek, ugyanis sikerült regisztrálniuk a valaha volt leghosszabb és legtovább tartó villámokat, amelyek szó szerint egy égi show-t varázsoltak az éjszakai égboltra.

2019. március 4-én Argentínában történt az eset, amikor az egyik villámcsapás hihetetlen módon 16,73 másodpercig tartott, ezzel megdöntve a korábbi franciaországi 7,74 másodperces rekordot.

Tavaly halloweenkor, 2019. október 31-én Dél-Brazíliában az egyik villám hosszát több mint 700 kilométeresre mérték, amivel szintén túlszárnyalta a 2007-es oklahomai, 321 kilométeres mennydörgés csúcsát.

A rekord hosszúságú brazíliai villám csóvái (Fotó: Boris Baran / WMO)

A WMO vezető referense, Randall Cerveny professzor elmondta,

“A környezetben észlelhető extrém körülmények tökéletesen tükrözik a természet képességeit. Nagyon valószínű, hogy ennél sokkal durvább dolgok is lejátszódhatnak, ezeket azonban nem mindig sikerül azonosítanunk. A technológia fejlődésével egyre több villámot figyelhetünk meg, ezáltal értékes információkat gyűjthetünk be a jelenségekről.”

Egy átlagos villámcsapás után nagyjából 5 gigajoule (1,4 megawattóra) energia szabadul fel. Rendkívül érdekes lenne, ha egyszer sikerülne összegyűjtenünk ezeket az óriási energiákat, a probléma csupán az velük, hogy véletlenszerűen fordulnak elő, valamint képtelenség a rövid ideig tartó mennydörgéseket időben észrevennünk.

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/interaktiv-terkepen-jarhatjuk-be-az-elsullyedt-zelandia-kontinenst/