A génszerkesztés segíthet, hogy a látássérültek visszanyerjék látásukat

Fotó: Flickr/National Institutes of Health (NIH
not image

Borbély Fanni

2021. október 16. - 21:15

A FOX 5 NY májusban mutatta be először a nézőknek Michael Kalberert. Akkor arról beszélt, hogy ő a világon a második résztvevője egy úttörő orvosi kísérletnek, amelynek célja, hogy megpróbálja helyreállítani a látássérült betegek látását.

“Amit a tavaly szeptemberi műtét előtt láttam, a központi látásom nagyon homályos volt”

– mondta Kalberer.

Most pedig elmondta, a műtétileg kezelt jobb szemén már nem tapasztal víz alatti érzést, valamint a látásának kerülete ezen a szemén most már közelebb van egy pénzérme méretéhez.

“A fényérzékelésben is elkezdtem változásokat látni – olyan dolgokat, mint a tárgyak sziluettjei, például egy villa vagy egy tányéron lévő étel, sőt még a színeket is, ami elég király volt”

– mondta Kalberer.

A tanulmány, amelyben részt vesz, a CRISPR nevű forradalmi génszerkesztési technikával foglalkozik, amely lehetővé teszi a tudósok számára, hogy pontos változtatásokat hajtsanak végre a DNS-ben. Kalberer, aki Long Islanden él, visszagondolt a számára egyik legmeghatározóbb pillanatra, amikor néhány hónappal ezelőtt egy barátjával ült az autóban.

“Azt mondtam: “Rózsaszínt látok”. Ő vezetett, félreállt, és azt mondta: “Igen, látod a naplementét”.

A CRISPR-rel eddig végzett vizsgálatok során az orvosok sejteket vesznek ki a testből, laboratóriumban szerkesztik őket, majd ezeket a szerkesztett sejteket visszaültetik a betegekbe. Ez az első alkalom, hogy a tudósok a CRISPR-t arra használják, hogy a DNS-t még a beteg testében szerkesszék. A retinát például nem lehet eltávolítani, mert az az agyhoz kapcsolódik.

Kalberer számára, aki agyi bénulással született, ez életbevágó – videókat osztott meg arról, ahogy felemeli a poharat és iszik belőle – amit még tavaly sem tudott könnyedén megtenni.

“A látómezőm annyira beszűkült, hogy az izmaim megfeszültek amikor megpróbáltam nem kiönteni. Szóval vizuálisan, most, hogy felismerem a poharat, könnyedén meg tudom fogni, mert a szemem ellazítja az agyamat”

– mondta Kalberer a FOX 5-nek.

A következő lépés az lesz, hogy Kalberer folytatja a vizsgálatokat a Mass Eye and Earben, hogy nyomon kövesse látása fejlődését és a kísérlet biztonságosságát. A tervek szerint ez a CRISPR-kezelés az elkövetkező években szélesebb körben is elterjedhet.