Génmódosított szúnyogokkal megállítható a vérszívó rovarok terjedése

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 13. - 07:08

Az Egyesült Államok hadseregének kutatólaboratóriumában olyan génmódosított szúnyogokat hoztak létre, amelyek képtelenek szaporodni.

A PNAS tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint az Aedes aegypti fajhoz tartozó szúnyogok hímegyedeit sikerült sterilizálni oly módon, hogy többé már nem tudják terjeszteni a veszélyes vírusokat, mint például a Zikát vagy a dengue-lázat okozó kórokozót.

A kísérleteket végrehajtó DEVCOM program vezetője, James Burgess elmondta, a szintetikus biológia révén demonstrálták, mennyire hasznos lehet a genetika tudománya, és még ha morális kérdéseket is vet fel, sokkal több előnnyel jár, mint az elméleti síkon történő filozofálgatás arról, éppen etikus-e bizonyos kártevők örökítőanyagát módosítani.

A beavatkozás következtében az összes nőstény szúnyog steril maradt, miközben a hímegyedek képtelenek voltak spermiumot termelni, így hiába próbáltak meg szaporodni, nem tudtak, illetve a vérszívást sem részesítették előnyben.

Habár a részeredmények egészen biztatóak voltak, kutatók figyelmeztettek, nem biztos, hogy meg lehet végérvényesen állítani a folyamatokat, mivel az Aedes aegypti szúnyogok a populációjukban bekövetkezett 80 százalékos csökkenést is át tudják vészelni, ami rengeteg problémát vet fel.

Az lenne a megoldás, ha állandó szinten tartanák a sterilitást, ehhez viszont szükséges volna kifejleszteni egy új procedúrát, mellyel megakadályozható a szúnyogok által hordozott betegségek átadása is, erre viszont még lehetséges, hogy éveket kell várnunk.