Génmódosított sereghernyókkal helyettesíthetik a permetszereket a növényvédelemben

Illusztráció/Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.május.18 - 04:27

A brit Oxitec biotechnológiai vállalat korábban szúnyogok, most pedig sereghernyók genetikai szerkezetét változtatta meg annak érdekében, hogy természetes úton elejét vegyék a kártevők elszaporodásának.

A Bayer közreműködésében az Oxitec kutatói olyan sereghernyókat állítottak elő, amelyek képesek az Egyesült Államokban, Indiában, Kínában és Brazíliában is tetemes károkat okozó kártevők elburjánzását visszaszorítani.

A genetikusok meghackelt sereghernyókat tenyésztettek ki, melyek képtelenek nőstény utódokat nemzeni, ezáltal jelentősen csökkenthető a populációjuk anélkül, hogy a környezetet különféle növényvédő szerekkel terhelnék.

A brazil CTNBio szabályozótestület már jóváhagyta az Oxitec és a Bayer módszerét, így kísérleti jelleggel megkezdhették kiválasztott terményeken az eljárás alkalmazását, ami papíron tökéletes működik, már csak a gyakorlati vizsgálatok vannak hátra.

Brazil gazdák éveken keresztül próbálták elpusztítani földjeikről a sereghernyókat különböző peszticidekkel, ám az éjjel aktív kártevők elszaporodását ezzel nem tudták megállítani, viszont a természetet beszennyezték – olvasható a Zenger News beszámolójában.

Ha működni fog a génmódosított sereghernyók általi születésszabályozás, azzal új dimenziók kapui nyílhatnának meg a növényorvosok és növényvédelemben dolgozó szakemberek előtt, hiszen minimalizálhatnák a súlyos károkat okozó lepkék lárváinak végeláthatatlan következményekkel járó pusztítását.