Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Génmódosított halakat talált a Nébih, milliós bírságot kaphatnak az érintettek

TÉMÁK:
#Bírság #nébih
Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A halak szokatlanul élénk színét az okozta, hogy a genetikai állományuk egy másik élőlény, jellemzően tengeri medúza vagy korall génjeit is tartalmazta.

A Nébih ellenőrei az utóbbi hónapokban az állatjóléti előírások betartását vizsgálták a hazai kisállat-kereskedésekben, s ennek során szokatlanul élénk színű, UV fény alatt „világító” „színes tetra” és „kiwi szumátrai díszmárna” halakra figyeltek fel egyes helyeken.

Soron kívül Nashville-i lövöldözés: három 9 éves diákot ölt meg a kegyetlen támadó

Ezt követően próbavásárlást tartottak, majd igazolták, hogy valóban génmódosított egyedekről van szó, s a kedvezőtlen tapasztalat miatt összehangolt célellenőrzést tartottak az érintett Fejér- és Hajdú-Bihar megyei, valamint fővárosi díszhal árusító kereskedésekben.

A genetikai vizsgálatok minden esetben igazolták, miszerint a halak rendkívüli színét az okozza, hogy a genetikai állományuk egy másik élőlény, jellemzően tengeri medúza vagy korall génjeit is tartalmazza, holott a génmódosított állatok forgalomba hozatala szigorúan tilos az EU-ban.

Kiemelték, hogy a géntechnológiával módosított díszhal behozatala, forgalomba hozatala, az ország területéről való kivitele és szállítása 300 ezer forinttól 10 millió forintig terjedő bírsággal sújtható.

A Nébih ezt követően eljárást indított az érintett vállalkozásokkal szemben, melyek lezárásakor milliós nagyságrendű bírság várható, majd hozzátették, miszerint a jogellenes gyakorlatot a jövőben is kiemelten ellenőrizni fogják.