Találtak egy gént, ami megduplázza a súlyos koronavírus-fertőzés kockázatát

A koronavírus-járvány lengyel áldozatainak emlékére gyújtanak mécsest a lengyel szenátorok a szenátus varsói kertjében 2021. december 14-én. MTI/PAP/Rafal Guz
Európa
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Fontos felfedezést tettek lengyel tudósok, amely magyarázatot adhat arra, hogy egyes embereknél miért olyan súlyos a koronavírus-betegség lefolyása.

Európa jelenleg a legátoltottabb kontinens a világon, azonban ez nem jelenti azt, hogy itt se lennének oltásbizonytalanok. Ez különösen Kelet-Közép-Európában prominens, ahol az átoltottság általánosságban alacsonyabb, mint nyugaton.

A tudósok folyamatosan azon dolgoznak, hogy be tudjanak azonosítani olyan tényezőket, amelyek a súlyos lefolyású betegséggel asszociálhatók, hogy legalább azokat rá tudják venni az oltásra, akik veszélyeztetettek.

Adam Niedzielski, Lengyelország egészségügyi minisztere pedig bejelentette, hogy sikeresen felfedeztek egy olyan gént, ami a felelős lehet azért, hogy valaki súlyos lefolyású fertőzést kapjon – írja az Euronews.

A Bialystok Orvosi Egyetem tudósai által felfedezett gén állításuk szerint a negyedik legfontosabb tényező, mely meghatározza a betegség lefolyásának súlyosságát a kor, súly és a nem tényezőit követően.

Marcin Moniuszko, az egyetem professzora elmondta, hogy a szóban forgó gén a lengyel lakosság 14 százalékában van jelen, míg az európai lakosságban ez csak átlagosan 8-9 százalékban. Indiában az egyik legkimagaslóbb ez az arány, ott a lakosság 27 százalékában megvan.

Nem ez az első tanulmány, amely alátámasztja a genetikai tényezők fontosságát, a közelmúltban egy brit tanulmány is született arról, hogy egy gén megduplázza annak az esélyét, hogy valaki tüdőgyulladást kapjon a koronavírus miatt.