Dollár
428,40 Ft
Euró
423,53 Ft
Font
483,35 Ft
Bitcoin
20,158 $

A Gazprom megkezdte a már leszerződött gázmennyiségek feletti szállítást Magyarországra

Fotó: A Gazprom orosz állami gázipari monopólium szentpétervári irodaháza 2022. július 27-én. Egy gázturbina-hajtómű nagyjavítására hivatkozva a Gazprom közölte, hogy az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken, az orosz gáz nyugatra irányuló szállításának fő útvonalán maximális kapacitásának egyötödére csökkent a gázáramlás. MTI/EPA/Anatolij Malcev
not image

Takács Petra

2022. augusztus 13. - 09:50

Arra is fény derült, hogy augusztus végéig naponta 2,6 millió köbméter plusz mennyiség érkezik délről a Török Áramlat vezetéken.

Menczer Tamás nagyon fontos információkat közölt, és megerősítette, Szijjártó Péter külügyminiszter sikerrel járt. A közelmúltban Moszkvában folytatott tárgyalásokat, melyeket több kereskedelmi egyeztetés követett.

Kiderült, hogy megszülettek az első megállapodások, amiknek nyomán a Gazprom péntek reggel megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti gázszállítást. Ez pedig egy újabb fontos mérföldkő, hogy Magyarország még inkább bebiztosítsa magát.

Sőt, a szeptemberi ütemtervről is zajlanak az egyeztetések, így a magyar embereknek nincs miért aggódniuk, folyamatosan érkeznek a gázszállítmányok a fűtési szezonra. A tározókban még van hely, amik sok országhoz képest nagyobbak, így a kapacitás is eltérő.

„A szomszédunkban zajló háború és az arra adott szankciós válaszok miatt Európa súlyos energiaellátási válsággal néz szembe. A drámai földgázár-emelkedés ellenére a kérdés ma már elsősorban nem is az, hogy mennyibe kerül a gáz, hanem az, hogy lesz-e elég a téli időszakra.” – írta az ismert és elismert politikus a posztjában a hivatalos Facebook oldalán.

„Magyarország élen jár a gáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége terén, a 32% feletti szint normális időkben elegendő is lenne – különösen, hogy az európai átlag 20% alatt van – de most sajnos nem normális időket élünk, így abszolút biztosra kell mennünk.”

„Ezért döntött korábban úgy a kormány, hogy a már leszerződött mennyiségeken felül még mintegy 700 millió köbméter földgázt kell beszerezni. A mai európai piaci viszonyokat ismerve egyértelmű, hogy ekkora mennyiség beszerzése oroszországi források nélkül lehetetlen, ezért Szijjártó Péter miniszter a közelmúltban Moszkvában folytatott tárgyalásokat, melyeket több kereskedelmi egyeztetés követett.”

Ezek megállapodáshoz vezettek, melyek nyomán a Gazprom tegnap reggel megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti szállítást. Első ütemben augusztus végéig naponta 2,6 millió köbméter pluszmennyiség érkezik délről a Török Áramlat vezetéken keresztül, a szeptemberi ütemtervről pedig már zajlanak az egyeztetések. Magyarország kormányának kötelessége biztosítani az ország biztonságos földgázellátását, s ezen kötelességünket teljesítjük is.”