Dollár
432,11 Ft
Euró
423,19 Ft
Font
482,06 Ft
Bitcoin
20,035 $

A Gazprom levélben próbálja nyugtatni az európai ügyfeleket, mondván, fizethetnek a szankciók megsértése nélkül is

Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev
not image

Borbély Fanni

2022. május 8. - 15:07

Úgy tűnik, Oroszország is rájött, hogy nem járna jól azzal, ha minden európai gázszállítása megszűnne, ezért a Gazprom egy levélben próbálja nyugtatni az európai ügyfeleket.

A Gazprom által kiküldött levélben, melyet a Bloomberg is szemlézett azt írják, a Kreml által május 4-én ismertetett új rendelet egyértelműsíti a rubelben történő fizetésekről szóló eredeti rendeletben közölt eljárást. Miután Putyin közölte, hogy a szerződéseket egyoldalúan módosítva ezentúl rubelben kell fizetni az orosz gázért az európai ügyfeleknek, igen komoly problémák merültek fel a kifizetések kapcsán.

Soron kívül Nyerő Páros: Bíró Bea szerint Megyeri Csilla így se, úgyse lesz olyan szép, mint ő

Nevezetesen azért, mert az Európai Unió minden erejével azon van, hogy idővel teljes mértékben megszüntesse az orosz energiától való függőséget, eközben az orosz fél azt követeli, hogy rubelben fizessenek az európai ügyfelek a gázért. Mivel az EU által kirótt szankciók értelmében a rubelben történő fizetés a szankciók megszegését jelentené, az országok most azon törik a fejüket, hogyan tudnák megoldani a fizetést anélkül, hogy megszegnék az EU-s szankciókat.

Nem valószínű, hogy a Gazprom levele képes lehet eloszlatni a blokk aggodalmait, hiszen a rubelben vezetett számla létrehozása az orosz központi banknál önmagában is a szankciók megsértését jelenti. Az új orosz követelések szerint ugyanis az európai ügyfelektől kapott devizát az orosz nemzeti elszámoló központnál vezetett számlákon keresztül kell rubelre váltani.

A Gazprom levelében azt állította, hogy ezzel a megoldással “biztosítják a külföldi vevők pénzforgalmának átláthatóságát”, valamint, hogy ezzel a megoldással kizárt, hogy egy harmadik fél is részt vegyen a pénzek elszámolásában. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen korábban egyenesen “zsarolásnak” nevezte az orosz követelést, miszerint ezentúl rubelben kell fizetni az orosz energiáért, amennyiben pedig ezt az érintett ország megtagadja, úgy az oroszok akár el is zárhatják a gázcsapot.