Dollár
388,76 Ft
Euró
409,67 Ft
Font
477,85 Ft
Bitcoin
16,996 $

Gazprom: közel 800 millió köbméter gáz volt az Északi Áramlat vezetékeiben

Fotó: A Gazprom orosz állami gázipari monopólium szentpétervári irodaháza 2022. július 27-én. MTI/EPA/Anatolij Malcev
not image

Koós Alexandra

2022. október 2. - 06:02

A tisztviselő szerint a robbanások idején nem szállítottak gázt a vezetékeken keresztül, viszont üzemkész állapotban voltak.

Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén jelentette be, miszerint az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 gázvezetékekben mintegy 800 millió köbméter gáz volt, amikor az incidens történt.

Soron kívül Orbán: akik háborúpártiak, azok mindig újabb szankciókat követelnek

Elmondása szerint ezt a mennyiséget Dánia három hónap alatt használta volna el, majd hozzátette, bár a robbanások idején nem szállítottak gázt a vezetékeken keresztül, viszont üzemkész állapotban voltak – derül ki a TASS beszámolójából.

A hirtelen nyomásesésről és a gázszivárgásról szóló adatok alapján kijelentette, hogy a fizikai kár oka szándékos rongálás, Vlagyimir Putyin elnök és Marija Zaharova külügyi szóvivő pedig az Egyesült Államokat nevezte meg felelősként, bár az ország ezt határozottan tagadta.

Kuprijanov megjegyezte, hogy a Gazprom immár elkezdett megoldásokat keresni a rendszer hatékonyságának helyreállítására, de egyelőre nem lehet megmondani, hogy ez pontosan mennyi időt vesz igénybe, bár az tény, hogy műszaki szempontból nagyon nehéz feladattal állnak szemben.

Szeptember 26-án arról érkeztek jelentések, hogy az Északi Áramlat-1 vezetéken két szivárgást figyeltek meg Bornholmtól északkeletre, míg egy másikat a 2-es rendszeren, Dueodde-tól délre, Ann Linde svéd külügyminiszter pedig egy szabotázs akcióra gyanakodott ennek kapcsán.