Dollár
430,59 Ft
Euró
411,77 Ft
Font
455,54 Ft
Bitcoin
18,955 $

A gazdatüntetés szervezőjét a rendőrök sem érdeklik, akár tiltott területen is vonulna traktorokkal

MTI Fotó: Ruprech Judit
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 16. - 18:41

Szabó Bálint, a gazdatüntetés szervezője határozottan kiáll a demonstráció mellett, és az sem érdekli, hogy a rendőrség máshol jelölte ki a tüntetés helyszínét.

Szabó Bálint augusztus 20-ra hirdette meg az országos gazdatüntetést, s annak ellenére is a belvárosba vonulna a traktorokkal, hogy a rendőrség más helyszínt jelölt ki a demonstrációra. A jelenleg független szegedi önkormányzati képviselő, aki korábban a Fidesz támogatását élvezte, de megfordult az MSZP-ben és a DK-ban is, a Facebookon jelentette be, hogy “felvesszük a kesztyűt, nem hátrálunk meg”.

A képviselő ezzel arra utalt, hogy az augusztus 20-ára tervezett országos gazdatüntetés budapesti záróeseményét a rendőrség nem abban a formában hagyta jóvá, ahogyan ők azt eredetileg elképzelték, ezért továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy traktorokkal Budapest belvárosában vonulnak fel, a tűzijáték estéjén elfoglalják a budai és a pesti alsó rakpartot, majd egészen augusztus 31-ig ott is maradjanak a mezőgazdasági gépekkel.

Noha a traktoros gazdatüntetés ellen nem volt kifogása a rendőrségnek, előírásukban kijelentették, hogy “a gyűlés vonulásos részét a KRESZ szabályok maradéktalan betartásával” kell megvalósítaniuk. A budapesti finálé esetében azonban nem voltak ennyire engedékenyek: a rendőrség szerint ugyanis a bejelentés szerinti helyszín megjelölések pontatlanok, az előre egyeztetett időpontban azonban Szabó nem jelent meg a megbeszélésen.

A képviselő azonban ezt nem fogadja el és a Facebookon közzétett videójában kijelentette, ennek ellenére is a belvárosba vonulnak a Parlament és a Lánchíd környékére is, és a traktorok a rakparton maradnak augusztus 31-ig. Meglátása szerint ugyanis a rendőrség és a kormány el akarja lehetetleníteni a gazdatüntetést, ám elárulta, már 1800 gazda jelezte, hogy traktorral és járművekkel érkezne a demonstrációra.