Egymilliárd forint értékű eurókötvény kibocsátását jelentette be Varga Mihály

MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 16. - 11:06

Magyarország pénzügyminisztere szerint Brüsszel és az európai baloldal politikai megfontolásból tartja vissza a hazánknak járó forrásokat, ezért a kormány az uniós helyreállítási alapból érkező forrásokból gazdálkodik.

Varga Mihály közölte, a 10 és 30 éves dollárkötvények kamata rendre 2,125 százalék és 3,125 százalék, míg az eurókötvény kamata 0,3 százalék közelében alakult. Ilyen lépést azok az országok tudnak megtenni, amelyek erős, jól fejlődő gazdasággal bírnak és kiegyensúlyozott költségvetési politikát folytatnak és Magyarország ezek közé az országok közé tartozik – olvasható az ATV riportjában.

A tárcavezető hozzátette, a kötvények iránt megnyilvánuló közel négyszeres kereslet azt mutatja, hogy a befektetők változatlanul igen jó eredményeket várnak a magyar gazdaságtól és bíznak a kormány gazdaságpolitikájában. “Ez nem egy pillanatkép”, hanem a hosszú évek alatt megszolgált és felépített bizalom eredménye.

Varga Mihály kiemelte, nem szeretnénk elveszíteni az Európai Unió késlekedése miatt azt a gazdasági előnyt, amelyhez az előző negyedévben jutottunk, így a kormány a most bevont forrásokat a gazdaság újraindítására, a beruházások támogatására fordítja.

Az Európai Helyreállítási Alap költségeit az Európai Unió tagállamai közösen viselik – mutatott rá a miniszter, hozzátéve, ez a pénz ugyanúgy jár Magyarországnak, mint a többi európai tagállamnak.

Varga figyelmeztetett, Brüsszel és az európai baloldal politikai megfontolásból támadja Magyarországot és tartja vissza a hazánknak járó forrásokat. A kormány álláspontja világos: a gazdaság újraindítása nem szenvedhet késedelmet, így a kormány a piacról előfinanszírozza az Európai Helyreállítási Alapból érkező forrásokat.