Legalább 26 halálos áldozata van az eddigi legsúlyosabb izraeli légicsapásoknak

Twitter/Quds News Network
not image

Nagy Noel

2021.május.16 - 11:25

Újabb napjába lépett az izraeli-palesztin konfliktus Gázában, mely az eddigi leghalálosabb légitámadást hozta az izraeli hadsereg részéről.

A gázai egészségügyi minisztérium megerősítette, hogy legalább 23 halálos áldozata van a legújabb légicsapásoknak – adta hírül a Sky News. Ezzel pedig a konfliktus fellángolása óta a leghalálosabb támadássá vált Izrael és a Hámász között.

A mentőosztagok folyamatosan kutatnak a túlélők után Gázában, ahol három épületet tett a földdel egyenlővé az izraeli hadsereg. Helyi beszámolók szerint a halálos áldozatok mellett legalább 50 sebesültje is van a támadásoknak.

Az Al Jazeera pedig úgy tudja, hogy valójában 26 halálos áldozata van a legújabb légitámadásoknak, ezzel pedig 170-re emelkedett az izraeli légicsapások áldozatainak száma, köztük 41 gyermekkel és 1000 további sérülttel.

Benjamin Netanyahu, Izrael miniszterelnöke megerősítette, hogy minden civil halálos áldozat ellenére folytatni fogják a támadásokat, és erővel fognak fellépni a Hámász vezetői ellen, melyet terrorszervezetként tartanak nyilván az országban.

Az izraeli védelmi tárca beszámolója szerint sikerült is eltalálniuk Jehijen Szinvar otthonát, aki 2017 óta vezeti a Hámász politikai és katonai szárnyát. Habár az izraeliek csak arról számolnak be, hogy 30 militánst sikerült már megölniük a konfliktusok fellángolása óta, nagyon sok gyermek és nő is halálát lelte a légicsapásokban.

Az izraeli oldalon is vannak halálos áldozatok, legalább két gyermek hunyt el hétfő óta a Hámász és az Iszlám Dzsihád szervezetek által indított rakétatámadásokban. A hét eleje óta legalább 2900 rakétát lőttek Izrael irányában, ami jóformán precedens nélküli támadássorozat volt a szervezetek részéről.

A konfliktusra egyre több helyen reagálnak különböző tüntetésekkel, több helyen is Izrael-ellenes tüntetések törtek ki, többek között Ciszjordániában, Libanonban és Jordániában is. Eközben több ország sürgeti, hogy hívják össze az ENSZ Biztonsági Tanácsát a helyzet megoldása érdekében.

A tegnapi nap folyamán hatalmas felháborodást keltett, hogy az izraeli légierő egy olyan toronyházat is lebombázott, amelyben többek között az Al Jazeera és az AP hírügynökség tudósítóinak is volt irodája. Mindkét hírügynökség elítélte a támadásokat és jelezték, nem lehet őket elhallgattatni.

Ennek kapcsán Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője közleményt is adott ki, miszerint Anthony Blinken külügyminiszter beszélt az AP elnökével és támogatását fejezte ki a független újságírók és médiaszervezetek irányába.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azzal védekezett, hogy a lebombázott toronyház valójában a Hámász egyik rejtekhelyeként szolgált, ezt azonban a médiaszolgáltatók cáfolták, a megszólalás pedig nem kis port kavart a közösségi médiában.

Joe Biden amerikai elnök pedig eközben ismételten megerősítette, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben támogatja Netanyahut és Izraelit, hogy „önvédelmet gyakoroljanak” a Hámász és más terrorszervezetek által indított rakétákkal szemben, mely támadásokat elítéli az amerikai kormány.

Többen kritizálták a konfliktus kitörése óta Joe Biden amerikai elnököt is, amiért nem lép fel megfelelően Izrael ellen. Egyik ilyen volt Alexandria Ocasio-Cortez, a demokraták ismert fiatal politikusa is, aki a Twitteren közzétett bejegyzésében csak annyit írt: „az Apartheid államok nem demokráciák”

„Ez történik az Egyesült Államok támogatásával. Nem érdekel, hogyan próbálják ezt kiforgatni a különböző szóvivők. Az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ felhívását a tűzszünetre. Ha egy Biden-tisztviselő nem tud kiállni a szövetségese mellett, akkor ki tud? Hogy tudják hitelesen állítani, hogy az emberi jogokat védelmezik?”

írta a politikus a hírügynökségek irodájának elpusztítására.

Az AP hírügynökség beszámolója szerint ráadásul az izraeli légicsapások következtében súlyos infrastruktúrális károk keletkeztek, többek között a legnagyobb gázai kórház irányába is sikerült az utat blokkolniuk a támadásokkal.