Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Gandhi dédunokája: mostanra a gyűlölet ideológiája költözött be az indiaiak szívébe

Fotó: MTI/EPA/Dzsagadis Nv
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Mahatma Gandhi dédunokája úgy látja, hogy manapság már a gyűlölet filozófiája, a polarizáció, valamint a megosztottság ideológiája irányítja Indiát, benne pedig az indiaiakat.

Mahatma Gandhi dédunokája, Tushar Gandhi a spirituális vezető, s az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakja meggyilkolásának 75. évfordulója előtt szólt a néphez, s többek között kiemelte, meglátása szerint mostanra a gyűlölet, a polarizáció, és a megosztottság ideológiája árasztotta el Indiát és az indiai szíveket.

Soron kívül A Vatikán szerint Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat

Gandhit még 1948. január 30-án, egy több vallás híveit tömörítő imatalálkozón lőtte agyon Nathuram Godse, egy vallási fanatikus, akit feldühített, hogy áldozata békülékeny gesztusokat tett az ország kisebbségi muszlim közösségének.

Godse a Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) tagja volt, mely egy ma is meghatározó hindu szélsőjobboldali csoport, s melynek tagjai félkatonai gyakorlatokat és imagyűléseket tartanak. Noha az RSS már évekkel ezelőtt egyértelműen elhatárolódott Godse tetteitől, még most is igen jelentős erőnek számít az országban.

Nem mellékesen azért is, mert évtizedekkel ezelőtt megalapította Modi pártját, mely azt hirdeti, hogy a hindu ügyekért küzd a politikában. Noha Godsét még a merénylet utáni évben kivégezték, s továbbra is széles körben gyalázzák a gyilkos emlékét, Gandhi dédunokája úgy látja, nézetei ma már aggasztó visszhangot keltenek Indiában:

“Ez az egész filozófia mostanra meghódította Indiát és az indiai szíveket, a gyűlölet ideológiája, a polarizáció ideológiája, a megosztottság ideológiája. Számukra nagyon is természetes, hogy Godse egy ikonikus hazafi, mintha a bálványuk lenne.”

A TRT World jelentése szerint a most 63 éves Tushar e jelentős negatív irányba történő elmozdulást a közéletben elsősorban Narendra Modi miniszterelnök, és az általa vezetett hindu nacionalista Bharatiya Janata Párt (BJP) felemelkedésének tulajdonítja. Mint ismert, Modi 2014-ben lépett hivatalba, Tushar pedig kifejezetten őt és kormányát nevezte meg felelődként azért, amiért aláássák a világi és multikulturális hagyományokat, melyeket annak idején Gandhi igyekezett megóvni.