Galgóczi: ha minden jól megy, nyár elejére kialakulhat a közösségi védettség

Fotó: MTI/Balázs Attila
Belföld
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő

Galgóczi Ágnes járványügyi szakértő szerint nincs már messze a közösségi védettség kialakulása, és ha sikerül szezonális kórokozóvá szelídíteni a vírust, az influenzához hasonlóan időben fel fogunk tudni készülni a járványra a jövőben.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályának vezetője elmondta, ha ilyen ütemben folytatódik az oltás, mint ahogyan most zajlik, akár nyár elejére elérhetjük a közösségi és az egyéni védelmet. Ez azt jelenti, hogy nemcsak azok lesznek védettek, akik megkapták a védőoltást, hanem a közösség is, hiszen nem tud hatékonyan terjedni a koronavírus. 

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

Az Origó kérdésére Galgóczi elmondta, hogy az, hogy a fiatalabb és krónikus betegséggel nem rendelkezők oltása mikor kezdődhet meg, azon múlik, hogy a különböző oltóanyagok milyen ütemben érkeznek be hazánkba. Elárulta, szerinte lehet olyan hét, amikor akár egymillió embert oltanak be Magyarországon, hiszen egyrészt esedékessé válik a vakcina második dózisa, másrészt pedig a tervezett beérkező oltóanyag-mennyiségek miatt. 

A főosztályvezető kiemelte, hogy a védőoltásnak szüksége van némi időre, hogy hatni kezdjen és kialakuljon a szervezetben az ellenanyag, így, ha valaki elkapja a fertőzést, és a lappangási időben adják be neki a vakcinát, megbetegedhet, de az eddigi tapasztalatok  szerint ez nem lesz súlyosabb lefolyású. 

Annak érdekében, hogy kiderüljön, mennyi ideig tart a vakcinák által biztosított védettség, folyamatosan követik azokat, akik már megkapták az oltóanyagot – ennek segítségével lehet majd megállapítani, hogy milyen gyakran szükséges megismételni az oltást.

Galgóczi elmondta, hogy a járványhelyzet megfékezése érdekében jelenleg az a cél, hogy minél több ember megkapja a védőoltást. Ezáltal a koronavírus szezonális kórokozóvá szelídülhet, és ahogyan az influenza példáján már láthattuk, így a gyártók fel tudnak készülni arra, hogy évente új, módosított oltóanyagra lesz szükség, ami azt jelenti, hogy időben a lakosság rendelkezésére állhat a megfelelő védőoltás minden járványszezonban.