Felfalja a környező galaxisokat a csillagkannibál Tejútrendszer

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. október 24. - 18:55

Ismét bebizonyosodott a csillagászok elmélete, mely szerint a Tejútrendszer nem más, mint egy kannibál galaxis.

A Bolognai Egyetem asztronómusai erős bizonyítékokat találtak arra, hogy a szomszédos Nagy Magellán-felhő ugyanúgy kozmikus kannibálnak számít, mint a Tejútrendszer – olvasható a Science Alert magazin beszámolójában.

A Tejútrendszer az univerzum 13,8 milliárd éves története során rengeteg galaxist emésztett fel, és kiderült, hogy ugyanerre a sorsa juthat majd a Kis Magellán-felhő, a Nagy Magellán-felhő, illetve a Nyilas csillagképben található Törpegalaxis is.

Lényegében arról van szó, hogy a nagyobb kiterjedésű csillaghalmazok képesek magukba kebelezni a kisebb galaxisokat, így valójában eggyé válnak velük, miközben az ütközések során megannyi szupernóva keletkezik.

Szimulációk révén tudósok alátámasztották, hogy a Nagy Magellán-felhőben lévő NGC 2005 névre keresztelt globuláris cluster, vagyis galaxiscsoportosulás esetében olyan kémiai anyagok hiánya jött létre, amelyet korábban egyszer sem feltételeztek.

Mindezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az NGC 2005 beleolvadhatott a galaxisba, aminek a kémiai nyomai mind a mai napig észlelhetőek lennének, ha sikerülne megközelíteni űrszondával a tőlünk több millió fényévre található konstellációt.

A Tejútrendszer sincs biztonságban, hiszen szakemberek 2019-ben már leírták, hogy az Androméda-galaxis ugyanúgy felfalhatja majd, ijedtségre azonban nincs okunk, hiszen ez a csillagközi esemény 4 milliárd év múlva történhet csak meg.