Dollár
423,88 Ft
Euró
408,85 Ft
Font
457,15 Ft
Bitcoin
19,181 $

Gabonával megrakott teherautók rostokolnak az ukrán-lengyel határon

Fotó: Twenty20

Bense Róbert

2022. június 24. - 17:04

A jelenlegi várakozási idő hat nap.

A Lublini Pénzügyi Menedzsment Kamara szóvivője szerint csaknem 2900 teherautó ragadt a határátkelők ukrán oldalán, és akár hat napjukba is beletelhet, mire végre folytatni tudják útjukat Lengyelország felé.

Soron kívül Legjobb barátja behívása miatt nyitott tüzet egy toborzótisztre egy férfi Szibériában

Mint azt a szóvivő elmondta, a járművek zöme gabonával van megpakolva, azonban olyanok is akadnak közöttük, melyek egyéb élelmiszereket és takarmányt fuvaroznak – számolt be róla a trans.info.

Nem csak a Lublin melletti határátkelőnél okoz problémát az óriási torlódás, Hrebenne-nél is átlagosan mintegy 40 órát kell várakoznia a sofőröknek ahhoz, hogy átléphessék az ukrán-lengyel átkelőt.

A hatóságok közben azon dolgoznak, hogy megkönnyítsék a határon való átjutást a teherjárművek számára. Többek között bővíteni szeretnék a szállítmányozási útvonalakat, illetve a vámkezelési pontok számát is több helyen megnövelték.

Habár az EU korábban már döntött az Ukrajnából érkező exportáruk szállítmányozási szabályainak enyhítéséről, a rendelet még nem lépett életbe. Emiatt a Lengyelországba belépő árut alaposan ellenőrizni kell, ezek közé tartozik a vámkezelés mellett a állat-egészségügyi, egészségügyi vagy kereskedelmi ellenőrzés. Egyebek között a gabona, a hús, valamint egyéb növényi termékek esetén is kötelezőek ezek az ellenőrzések.