Dollár
428,70 Ft
Euró
410,38 Ft
Font
457,53 Ft
Bitcoin
19,033 $

Jelentés: gabonamezőket borítanak lángokba az oroszok Ukrajnában (fotó)

Fotó: Árpát aratnak a dél-ukrajnai Odessza környékén 2022. június 23-án. ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az Ukrajna elleni orosz háború globális élelmiszerválsággal fenyeget. MTI/EPA
not image

Hujber Dávid

2022. július 8. - 10:07

Rengeteg termés veszhet oda emiatt, ami újabb és újabb ellátási problémához vezethet, miközben az már globális szintű.

Ukrajna jelentős mértékben járul hozzá a nemzetközi gabona-értékesítéshez, de a háború kirobbanása óta nagyon nehéz helyzetben vannak. Sok ezer tonna gabona veszett oda, illetve az oroszok nem kevés gabonát vihettek magukkal.

Soron kívül Reuters: 1,1 milliárdos segélycsomagot készül kiutalni az Egyesült Államok Ukrajnának 

Legutóbb emiatt tartóztattak fel egy hajót a törökök az ukránok kérésére, miután azt mondták, az orosz teherhajó tele van lopott gabonával. Ukrajna végül bekérette a törökországi nagykövetet, miután a hajó továbbhajózhatott, benne a rakománnyal.

Az orosz erők a hírek szerint gabonamezőket is gyújtogatnak, amikről fotók készültek. Az Euromaidan Press is ilyen mezőkről számolt be, amit állítólagosan az oroszok gyújtottak fel, további károkat okozván ezzel az ellátásban.

hor Lutsenko ukrán katona szerint a lángok néhol az 5 méteres magasságot is elérik, és több száz méter széles sávokról beszélhetünk. A fekete füst kilométeres távolságból is látható, miközben a száraz gabonaszárak gyufaként kapnak lángra a gyújtólövedékek miatt – írja a The Guardian.

https://twitter.com/EuromaidanPress/status/1545147127772463106