Dollár
421,91 Ft
Euró
408,07 Ft
Font
457,99 Ft
Bitcoin
19,195 $

Fuvarozók: szakszerűtlen a kormány üzemanyagárstop-szigorításra vonatkozó indoklása

Fotó: Autók a Ferihegyi repülőtérre vezető úton 2019. augusztus 28-án. MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 3. - 19:49

Dittel Gábor szerint egy efféle különbségtétel a piaci versenyben is negatív helyzetet eredményez, amely nemigen fogja előre vinni a fejlődést.

A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) korábban levélben fordult Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, hogy választ kapjanak az üzemanyagárstop-szigorítással kapcsolatos kérdésükre.

Soron kívül Figyelmeztette a drukkereket az MLSZ az olaszok elleni meccs kapcsán

Arra várnak magyarázatot, hogy a fuvarozók miért nem részesülhetnek a taxisokéhoz hasonló üzemanyagár-kedvezményben, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára, Dittel Gábor pedig elmondta, fogalmuk sincs, mi lehet az alapja a különbségtételnek.

Kifejtette, az indoklás szerint a személytaxik esetében az energiaforrás a legnagyobb költségtétel, azonban körülbelül 15 ezer vállalkozásnál ugyanez a helyzet, így arra kérte a kormányt, amennyiben megindokol valamit, azt szakszerűen tegye meg.

„Hiszen megkülönböztetünk egy olyan közúti közlekedési szolgáltatót, amely miért lenne különb, mint egy árufuvarozó, vagy egy magánbuszos vállalkozó?” – tette fel kérdésként.

Dittel Gábor hangsúlyozta, semmiképp sem sajnálják a kedvezményt a taxisoktól, emellett nem az a céljuk, hogy ők is kiszoruljanak az ársapka alól, ugyanis a fuvarozók mindössze annyit szeretnének, hogy a kormány megpróbáljon egységet teremteni – derül ki az ATV Start beszámolójából.

Mindemellett úgy véli, egy efféle különbségtétel a piaci versenyben olyan helyzetet fog eredményezni, amely nem biztos, hogy korszerű, illetve előre viszi a fejlődést. Majd hozzátette, több kormányzati képviselőt is megkerestek már az ügy érdekében, egyelőre azonban nem került sor egyeztetésre.