Új fűtéskorszerűsítési programot jelentett be a kormány

Fotó: Unsplash/ Margaret Polinder
not image

Takács Petra

2021. szeptember 7. - 17:49

A kormány új támogatási programot hozott létre és bocsátott vitára a múlt héten, amelynek keretében a rászoruló családok között 200 milliárd forintot oszthatnak szét.

A múlt héten bejelentett programban a családok között összesen 200 milliárd forintot osztanak szét fűtéskorszerűsítésre, napelem kiépítésére, ezáltal több tízezer család juthat legalább három, legfeljebb 11 és fél millió támogatáshoz – írja a hirado.hu.

„Ez a pályázat logikusan illeszkedik a kormány energia- és klímapolitikájába, annak egyik fő pillérét a napelemes kapacitások jelentős mértékű növekedése jelenti” – mondta Hortay Olivér, a Századvég Energia- és Klímapolitikai Üzletág vezetője a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában, hozzátéve: Magyarországon a háztartások jelentős része földgázzal vagy szilárd tüzelőanyagokkal fűt.

A pályázat fő célkitűzése, hogy a lehető legminimálisabbra csökkentsék a földgáz és szilárd tüzelőanyagok használatát, ugyanis a földgázzal való fűtés erősen függ az importtól, a szilárd tüzelőanyagok pedig jelentősen szennyezik a környezetet. 

A program az átlagjövedelem alatti családokat célozza meg, akik önerőből nem engedhetik meg maguknak a fűtésrendszer korszerűsítését. A kormány ennek kapcsán indított társadalmi vitát, hogy minél több javaslatot és észrevételt be tudjanak építeni a programba – a véleményeket még egy hétig lehet elküldeni. 

A program uniós támogatást is kapna a helyreállítási alapból, de ezt jelenleg politikai viták akadályozzák Brüsszelben.