Dollár
436,99 Ft
Euró
423,41 Ft
Font
475,15 Ft
Bitcoin
19,222 $

A Fülöp-szigetek elkaszálta az Oroszországgal megkötött üzletet, inkább az USA helikoptereit vásárolná meg

Fotó: Wikimedia Commons/U.S. Army/ Spc. Joseph A. Wilson
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 15. - 12:18

A Fülöp-szigetek korábban egy 227,35 millió dolláros üzletet kötött Oroszországgal, hogy az nehéz szállítóhelikoptereket küldjön, ám a szankciók miatt az ország vezetése úgy döntött, inkább az USA felé fordul.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, mindössze pár nappal azelőtt, hogy Rodrigo Duterte elnök hatéves mandátuma véget ért, a Fülöp-szigetek elvetette az Oroszországgal megkötött üzletet, melyben 16 darab Mi-17-es orosz katonai szállítóhelikoptert vásároltak volna.

A Guardian jelentése szerint az üzlet végül azért hiúsult meg, mert az ország félt attól, hogy az Egyesült Államok fel fog lépni ellenük, amiért megszegik az Oroszországgal szemben kivetett nyugati szankciókat. Megelőzésképpen pedig inkább elálltak az orosz üzlettől, most pedig az Egyesült Államoktól vásárolnának nehéz szállítóhelikoptereket.

Jose Manuel Romualdez nagykövet egy virtuális fórumon részleteiben is megosztotta, hogy mi történt: úgy fogalmazott, a szerződés felbontására elsősorban az orosz-ukrán háború miatt került sor, tekintettel a tényre, hogy ha bármilyen üzletet kötnek az oroszokkal, azzal megszegnék a szankciókat, így nekik sem áll érdekükben összetűzésbe keveredni az Egyesült Államokkal és a nyugati országokkal.

Annak kapcsán, hogy az Egyesült Államokkal való üzlet mennyibe kerülne, a nagykövet elárulta, az oroszokkal 227,35 millió dolláros üzletről állapodtak meg, ennek ellenére a Washingtonnal tervezett megállapodásban ugyanez az összeg tartalmazza majd a karbantartást, a szervizelést, és még az alkatrészeket is, míg Oroszország csak a helikoptereket küldte volna.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.