Már legalább 29-en életüket vesztették a fülöp-szigeteki légikatasztrófában

Illusztráció. Forrás: Pixabay
not image

Kolláth Benjámin

2021. július 4. - 16:23

Legalább 29-en már biztosan meghaltak, amikor helyi idő szerint vasárnap délelőtt lezuhant a fülöp-szigeteki hadsereg egyik csapatszállító gépe több mint 90 emberrel a fedélzetén.

Legalább 29 ember halt meg, miután a Fülöp-szigeteki Légierő egy gépe vasárnap lezuhant az ország déli részén, jelentették be a hatóságok. A kutatás továbbra is folyik az ország egyik legsúlyosabb légikatasztrófájának esetleges túlélői után.

A C-130-as gép katonákat szállított Sulu tartományba, ám Jolo szigetén túlfutott a kifutópályán, jelentette be a hadsereg vezetőjére hivatkozva a CNN. A több mint 90 emberrel a fedélzeten lezuhanó gép a közeli Patikul faluban csapódott be helyi idő szerint 11:30 körül, arról egyelőre nincs információ, hogy a földön is voltak-e áldozatai a szerencsétlenségnek.

Egy, a kutatást vezető csoport által kiadott közlemény szerint voltak, akik még a becsapódás előtt kiugrottak a gépből. Egy helyi TV-csatorna felvételein az égő roncs és a faluból felszálló füst is látható volt.

Legalább 50 embert kellett kórházba szállítani, a súlyosabb sérülteket Zamboanga városába vitték. William N Gonzales, a kutatást vezető csoport parancsnoka szerint még 17 embert keresnek a 92-ből, akik a védelmi miniszter, Delfin Lorenzana nyilatkozata szerint a gépen tartózkodtak.

30 éve nem volt ilyen súlyos repülőgép-szerencsétlenség az országban, 1993-ban is a légierő egy C-130-asa zuhant le, akkor 30 ember halt meg. A most lezuhant repülőt nemrég vette át a fülöp-szigeteki hadsereg, az Egyesült Államok adományozta azt nekik.

Pár héttel ezelőtt szintén egy újonnan átvett S-70i Black Hawk helikopter zuhant le a fővárostól, Manilától kb. száz kilométerre, a legénység mind a hat tagja életét vesztette a balesetben.

A C-130-on ülő katonákat a sului központú Abu Szajjaf nevű dzsihadista csoport elleni küzdelemben tervezték bevetni, akik már évtizedek óta követnek el terrortámadásokat az országban, 2014-ben pedig az ISIS-nek is hűséget esküdtek.