Dollár
395,41 Ft
Euró
412,67 Ft
Font
480,98 Ft
Bitcoin
17,094 $

A Fülöp-szigetek Oroszország helyett az Egyesült Államoktól vesz helikoptereket

Fotó: Twenty20/rykov

Bense Róbert

2022. október 21. - 18:50

Oroszország ezzel egy 215 millió dolláros üzlettől esett el, Manila az előleg egy részét is visszafizettetné Moszkvával.

Az ország elnöke, Ferdinand Marcos bejelentette, hogy a Fülöp-szigetek visszamondja az oroszokkal kötött helikopterbeszerzési szerződését, tartanak attól ugyanis, hogy emiatt szankcionálni fogják nemzetüket.

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

A 16 helikopterért összesen 215 millió dollárnyi összeget fizettek volna Oroszországnak, ebből 32 millió dollár előleget már meg is kapott az orosz fél, azonban legalább egy részét szeretnék visszakapni ennek a pénznek.

Mi-17 helyett Chinook

“Biztosítottunk egy alternatív beszerzési lehetőséget a nehézhelikopterekre az Egyesült Államokból” – mondta Marcos egy üzleti fórumon, aki azt is hozzátette, hogy az előleget már kifizették az oroszoknak, ennek visszafizetéséről azonban már tárgyalnak.

Marcos még nem pontosította, hogy mely amerikai helikoptereket választották az orosz Mi-17-esek helyett, csak annyit közölt, hogy azokat Lengyelországban fogják gyártani – számolt be róla az Al Jazeera.

A Fülöp-szigetek washingtoni nagykövete, Jose Romualdez azonban még augusztusban újságíróknak azt mondta, hogy az Mi-17-esek helyettesítésére leginkább Chinookokat keresnek.