Duterte üzenete azoknak, akik nem veszik fel a vakcinát: „felőlem bármikor meghalhattok”

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök a nemzethez intézett beszéde közben Quezonban 2021. július 26-án. A 76 éves Duterte beszédében ígéretet tett, hogy folytatja a kábítószer-kereskedelem elleni harcot és sürgette a lakosokat, hogy oltsák be magukat a koronavírus-járvány kordában tartása érdekében. MTI/EPA/Reuters/Lisa Marie David
not image

Nagy Noel

2021. július 29. - 20:02

Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke sosem a finomkodó stílusáról volt híres, amelyet az ország oltási programja kapcsán is megtapasztalhattunk.

Duterte már korábban kijelentette, hogy mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a lakosság nagy részét átoltsák és nem fél törvénytelen eszközökhöz nyúlni.

Korábban azzal fenyegetett meg mindenkit, hogy aki nem veszi fel a koronavírus elleni vakcináját, annak megtalálják a módját, hogy börtönbe zárják.

Most újabb Duterte kijelentette azt is, hogy amennyiben valaki nem veszi fel a koronavírus-vakcinát, azt a saját otthonába fogják bezárni, hogy ne kezdjen el terjedni a delta variáns – idézte az AP.

Duterte szerdán kijelentette, hogy bár nincs olyan törvény, amely engedné, hogy kötelezők legyenek a koronavírus-vakcinák, még a perekre is felkészült annak érdekében, hogy ne legyenek utcán azok az emberek, akik „jobbra-balra dobálják a vírusokat”.

A fülöp-szigeteki elnök azoknak is üzent, akik nem hajlandók felvenni a vakcinát: „hát, felőlem bármelyik pillanatban meghalhattok”.

A kemény beszédű miniszterelnök azonban egy dolgot nem emelt ki a helyzetben: nagyon súlyos vakcinahiány van a Fülöp-szigeteken, mindössze 11 millió embert tudtak legalább egy dózissal beoltani, ami messze van a kormány 60 milliós átoltottsági tervétől.