Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,606 $

Globális katasztrófa van készülőben a Vörös-tengeren

Fotó: Illusztráció/Twenty20
not image

Nagy Noel

2022. január 16. - 14:56

Már évek óta komoly problémát okoz a jemeni polgárháború, van azonban egy aspektusa, amiről kevesebb szó esik.

Jemen partjainál állomásozik már 1988 óta az FSO Safer nevű olajtanker, amelyet viszont 2015 óta, a jemeni polgárháború eszkalálódása óta nem tartottak fenn megfelelően – írja az Energy Voice. Ez pedig azért is aggasztó, mert 1 millió hordó olaj van jelenleg a tankerhajón

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

Venediktos Roussos, a Polygreen tengeri divíziójának vezetője elmondta, hogy amennyiben nem cselekszünk gyorsan, akkor globális katasztrófa szakadhat a nyakunkba. Hozzátette: ha egy hatalmas olajszivárgás történik a Vörös-tengeren, akkor azt a globális szállítmányozás, így a világgazdaság is súlyosan meg fogja érezni.

Roussos az Ever Given balesetére hívta fel a figyelmet, ahol a mindössze hat napig tartó elakadása a Szuezi-csatornabeli kereskedelemnek hónapokra megzavarta az ellátási láncot. Mint mondta, ha a Vörös-tengeren két-három hónapig kell az olajfoltot takarítani, az hatalmas problémát okozhat a szállítmányozásba, gyakorlatilag globális katasztrófához vezetne.

Ha az FSO Safer esetében tényleg megtörténik a katasztrófa, akár 25 évig is eltarthat, mire teljesen eltakarítják – figyelmeztet egy másik szakértő. Ennek az ára pedig akár 20 milliárd dollár is lehet, 63 ezer halász vesztheti el a megélhetését, fontos kikötő zárna be és még az üzemanyagárakat is a falhoz vágná.

Ha pedig kigyulladna az olajtanker, annak hasonlóan pusztító következményei lennének. A szakértő szerint három millió farmer vesztené el egy évre a megélhetését, a levegő- és vízszennyezettség pedig felesleges terhet róna az egyébként is összeomlott jemeni egészségügyre.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa is már próbált kézzel fogható eredményt elérni a kérdésben, azonban a jemeni képviselő csak annyit tudott mondani, hogy a huszi lázadók miatt nem tudnak semmit tenni, mert ők irányítják a kikötőt.

A szakértők pedig egyetértenek abban, hogy a háborús övezet közelében úszkáló olajtanker hatalmas kockázatot hordoz magában. Amennyiben pedig megtörténik a baj, akkor azt minden egyes állampolgár meg fogja érezni a földön – elég csak az Ever Givenre emlékezni.