Franciaországban hosszú idő után 15 évre emelték a beleegyezési korhatárt

Illusztráció (MTI/EPA/Patrick Seeger)
not image

Kolláth Benjámin

2021.április.16 - 22:00

Franciaország törvényhozása egy történelminek nevezett törvénymódosítás révén a 15 éven aluliakkal való szexuális érintkezést nemi erőszaknak minősíti, emellett betiltották a 18 éven aluli rokonokkal való közösülést is.

Csütörtökön a parlament egybehangzó igenekkel fogadta el, hogy mostantól a 15 éven aluliakkal való szexuális érintkezés a nemi erőszak kategóriájába essen, így akár 20 év börtön is járhasson érte. Az ezt megelőző években az országot több ilyen botrány rázta meg az országot és a francia elit tagjai közül is vérfertőzéssel vádoltak meg sokakat.

A törvény mellett kardoskodó aktivisták szerint ezzel a törvénnyel egyszerűbb lesz a bíróság elé állítani a szexuális ragadozókat, míg az igazságügyi miniszter, Éric Dupond-Moretti szerint:

„Ez egy történelmi törvény a gyermekeink és társadalmunk számára. Mostantól egy felnőtt elkövető sem hivatkozhat arra, hogy 15 éven aluli áldozata beleegyezésével tette vele azt, amit.”

A The Independent arról ír, a korábbi szabályozás szerint a bíróságok korra való tekintet szerint elfogadhatták perdöntő érvnek az áldozat beleegyezését, legyen szó kiskorúról vagy vérfertőző kapcsolatról.

Bár az öt év alattiakkal való szexuális érintkezés eddig is tiltott volt, 15 év alatt élt a beleegyezés érve, emiatt roppant nehéz volt bíróságon bebizonyítani az erőszak tényét.

Az új törvénybe bekerült egy úgynevezett „Rómeó és Júlia-záradék”, amely alapján a beleegyezési korhatár alatti tinédzserek még ezután is beleegyezhetnek egy kapcsolatba egy náluk legfeljebb öt évvel idősebb felnőttel, azonban ez nem lesz használható érvként, amennyiben nemi erőszak miatt indul eljárás.

A záradék törvénybe iktatása azért történt, mert egyes képviselők attól tartottak, a beleegyezési korhatár 15 évben való meghatározásával minden fiatalok közötti kapcsolatot büntethetővé tenne.

Az új szabályozás, miután nők ezrei vallottak arról, hogy családon belüli erőszak áldozatai, a vérfertőzésre vonatkozó törvényeket is szigorítja. Ennek az előzménye, hogy hatalmas botrány tört ki, miután az ország egy ismert értelmiségi figuráját, Olivier Duhamelt nevelt lánya azzal vádolta meg könyvében, hogy zaklatta saját nevelt fiát, a lány ikertestvérét. Az egyetemi tanár azóta beismerte ezt.