“Olyan volt, mint egy háború”: elvesztette egy végtagját egy illegális bulizó a francia rendőrökkel való összecsapásban

Fotó: Unsplash/Ev
not image

Kornis Vivien

2021.június.22 - 07:18

Órákon keresztül tartott az összecsapás a francia rendőrség és a mintegy 1500 fős illegális buli résztvevői között, melyben egy ember elvesztette egy végtagját és öt rendőr megsérült.

A The Guardian beszámolója szerint Emmanuel Berthier, helyi rendőrtisz közölte, hogy a party résztvevői molotov-koktélokat, fémgolyókat és más tárgyakat dobáltak a kivezényelt rendőrökre a “nagyon erőszakos összecsapások során”, Franciaország nyugati részén.

A buli résztvevői péntek este 11 órakor, vagyis a koronavírus-járvány elleni küzdelem során bevezetett kijárási tilalom kezdetekor nem hagytak fel a szórakozással, a rendőrség ekkor könnygázzal kezdte oszlatni a tömeget, amely több mint egy hét órán keresztül tartó erőszakhullámot szabadított el – nyilatkozta Berthier.

Mintegy 400 rendőrtisztet vezényeltek ki Redonba a party megfékezésére, az erőszakos összecsapások, zavargások szombat délutánig folytatódtak. Berthier szerint a résztvevők “célja az volt, hogy szembeszálljanak a közrend erőivel.”

A rendőrség nyilatkozata szerint öt férfit vettek őrizetbe, és nyomozást indítottak hatósági személyek ellen elkövetett erőszak gyanújával. Egy rendőrtiszt elmondta, hogy szokatlan, hogy az emberek fémgolyókat tartsanak maguknál egy buliban, melyet egyébként a francia boules vagy golyósport nevű sportágban használnak.

A buli résztvevői közül ketten megsérültek, köztük egy 22 éves férfi, aki egy kezét is elvesztette. Ennek körülményeiről további részleteket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra. A hatóságok szerint öt rendőr megsérült, kettejüket kórházba szállították. 

Az esemény szervezői szerint a rendőrség erőszakot választott a párbeszéd helyett azzal, hogy könnygázt vetettek be.

“Olyan volt, mint egy háború” – nyilatkozta egy 22 éves résztvevő. 

A helyi hatóságok pénteken tiltották be a rendezvényt, két nappal azelőtt, hogy a koronavírus járvány miatt bevezetett kijárási tilalom feloldására sor került volna a fertőzésszámok csökkenésének köszönhetőe

A bulit eredetileg egy fiatalember emlékére hirdették meg, aki a minden évben megrendezett, országos Fete de la Musiqe zenei ünnepnapon vesztette életét. Az ügyészség szerint Steve Maia Canico akkor zuhant a Loire folyóba, amikor a rendőrség elkezdett feloszlatni egy összejövetelt.

Canico holttestét több mint egy hónappal később találták meg. A demonstrálók igazságot követelnek Canico halálának ügyében arra hivatkozva, hogy a rendőrség aránytalan módon lépett fel az összejövetel résztvevőivel szemben.