Dollár
419,71 Ft
Euró
419,22 Ft
Font
481,60 Ft
Bitcoin
20,303 $

Franciaország újabb komoly nehéztüzérséget küld Ukrajnának

Fotó: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog Emmanuel Macron francia elnökkel megbeszélésük előtt Kijevben 2022. június 16-án. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
not image

Hujber Dávid

2022. június 16. - 19:34

A Kijevbe látogatott francia elnök ígéretet tett arra, hogy újabb nehézfegyvereket biztosít Ukrajna számára, akik már nagyon várják a csomagot.

Ukrajna kérései részben meghallgattak, bár a korábban közzétett listájuk közel sem teljesült, amiben például 500 tank is szerepelt. Szerintük csak így lehet legyőzni az orosz erőket, akik folyamatos támadásban vannak.

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

Az USA legutóbb 1 milliárd dollár értékben jelentett be fegyverszállítmányt Ukrajna részére, de Zelenszkij még több fegyvert akar. A Nyugat egy része folyamatosan küld fegyvereket, Franciaország is hamarosan egy újabb csomagot ad fel az ukrán erők részére.

A TASS beszámolója szerint Marcon francia miniszterelnök azt mondta, a már leszállított tizenkét Ceasar önjáró tüzérségi löveg mellé további hat ilyen löveg kerül leszállításra, amit a BFM televíziós csatornának erősített meg.

Ezek mind kivétel nélkül 155 mm-es nehézágyúk, amiből rengetegre lenne szüksége az ukránoknak. Egyelőre nem tudni, hogy mikor érkeznek meg ezek a fegyverek, de azt már igen, hogy Németország addig fogja támogatni Ukrajnát, amíg igényt tartanak rá, mert számukra is fontos az agresszió letörése.

Ukrajnának azonban messze több fegyverre lenne szüksége, a nehézágyúk terén is nagy a lemaradásuk. Az oroszok körülbelül tízszeres túlerőben vannak az ukránokhoz képest, ami több mint jelentős különbség.