Franciaország hajlandó pénzbeli jóvátételt fizetni a holokauszt-túlélőknek

Fotó: Unsplash/Erica Magugliani
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. október 23. - 09:38

Franciaország hétfőn megállapodást írt alá az amerikaiakkal arról, hogy 60 millió dollárt fizet a koncentrációs táborokba hurcolt holokauszt-túlélőknek.

Patrizianna Sparacino-Thiellay, Franciaország holokauszt-ügyekért felelős emberi jogi nagykövete hétfőn azt mondta, hogy a megállapodás „újabb hozzájárulás Franciaország elkötelezettségének elismeréséhez, hogy szembenézzen történelmi felelősségével“.

„A közvetlenül a háború után létrehozott jóvátételi programok és az elmúlt tizenöt évben bevezetett programok kézzelfogható szimbólumai annak, hogy 1995-ben hivatalosan is elismerték Franciaország elévülhetetlen adósságát a holokauszt áldozataival szemben“

– mondta Sparacino-Thiellay.

A francia külügyminisztérium és az amerikai külügyminisztérium közös közleménye megjegyezte, hogy a megállapodás a két ország közötti szoros kapcsolatot mutatja.

„Ebben az évben, amikor a szövetségesek normandiai és provence-i partraszállásának 70. évfordulójáról emlékezünk meg, ez a megállapodás tovább erősíti a két ország közötti történelmi barátságot és kapcsolatot“

– áll a közleményben.

Az amerikai tisztviselők hozták létre az alapot és fogják azt kezelni. De nem csak az amerikaiak jogosultak kártérítésre; a nagykövetség szóvivője szerint a holokauszt-kártérítési egyezményt alá nem író nemzetekben élő áldozatok is részesülhetnek. 

Guillois szerint néhány ezer ember jogosult lehet az alap egy részére – írja a CNN.

Nem ez az első eset, hogy Franciaország, amelyet 1940-ben a náci Németország megszállt, mielőtt még abban az évben fegyverszüneti megállapodást kötött Adolf Hitler kormányával, bizonyos felelősséget visel a holokausztért.

Mint Guillois megjegyezte, ez a legutóbbi megállapodás egyike a francia kormány által a holokauszt áldozatainak kártalanítására irányuló számos mechanizmusnak 1946 óta.

A nácik a holokauszt során több mint 6 millió zsidót, valamint több millió más vallási és etnikai kisebbséghez tartozó, politikai másként gondolkodó, homoszexuális vagy fogyatékkal élő embert gyilkoltak meg módszeresen, elsősorban Németországban és Kelet-Európában található haláltáborokban.