Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,033 $

Franciaország betiltja a nemsemleges nyelvhasználatot az iskolákban, mert szerintük “ártalmas”

Fotó: Unsplash/Jérémie Crausaz
not image

Borbély Fanni

2021. május 12. - 07:05

Franciaország megtiltotta a nemsemleges nyelvhasználatot az iskolákban, arra hivatkozva, hogy az “ártalmas” a francia nyelv tanulására.

Az ország oktatási minisztériuma a franciaországi iskoláknak küldött rendeletében azt tűzte ki célul, hogy megszünteti a szavak hím- és nőnemű végződését egyaránt jelölő középhangzók használatát. Ahogyan arról a Newsweek is beszámolt, a francia nyelvben a főnevek tükrözik annak a tárgynak a nemét, amelyre utalnak, és általában a hímnemű végződés dominál.

Például egy baráti társaságot, amely öt nőből és egy férfiból áll, “amis”-nak írnánk, de a középpont a szó írásmódját “ami.e.s”-re változtatná.

Az oktatási minisztérium rendelete arra törekszik, hogy megszüntesse a középpont használatát a szavakban, mondván, hogy ez zavart okoz a nyelvtanulásban. A rendeletben Hélène Carrère d’Encausse, a Francia Akadémia örökös titkára és Marc Lambron, a Francia Akadémia jelenlegi igazgatója kijelentette, hogy a nemsemleges nyelvhasználat az iskolákban “káros a francia nyelv gyakorlására és érthetőségére”.

A Franciaország-szerte működő iskoláknak megküldött rendelet kimondta, hogy “kerülni kell az úgynevezett “inkluzív” írást, amely nevezetesen a középpontot használja arra, hogy egy férfiasan használt szó női és hímnemű alakját egyszerre tüntesse fel, amikor egy értelemben használják”.

“Ráadásul ez az írásmód, amely a szavak és a megállapodások széttöredezését eredményezi, akadályozza az írott szó olvasását és megértését is. Az ilyen típusú írásmóddal készült szövegek szóbeli átírásának lehetetlensége akadályozza a hangos olvasást, valamint a kiejtést, és következésképpen a tanulást, különösen a legfiatalabbak esetében”

– áll a rendeletben.

A Telegraph azt írja, Nathalie Elimas, Franciaország kiemelt oktatásért felelős államtitkára szerint a középpontok használata “kizökkenti a szavakat, kettétöri őket”. “Az inkluzív írásmód elterjedésével az angol nyelv – amely már most is kvázi hegemón az egész világon – biztosan és talán örökre legyőzné a francia nyelvet” – mondta Elimas.

Jean-Michel Blanquer francia oktatási miniszter a Le Journal du Dimanche című francia napilapnak azt mondta, hogy a középpontok használata a tanulási nehézségekkel küzdő diákok számára is problémát jelent.

“A pontok szavak közepébe helyezése akadályt jelent a (francia) nyelv tanítása során”

– mondta Blanquer a Le Journal du Dimanche-nak.

Az oktatási minisztérium rendelete ellenére a francia pedagógusok szakszervezete, a SUD Oktatási Szakszervezet közleményt adott ki, amelyben bírálta a rendeletet, és felszólította az iskolákat országszerte, hogy azt hagyják figyelmen kívül.

“A SUD Education azt követeli a minisztertől, hogy hagyjon fel azzal, hogy megpróbálja ráerőltetni elmaradását az oktatási közösségre. A SUD felszólítja a pedagógusokat, hogy ne vegyék figyelembe ezeket a más időből származó utasításokat, és a szakmai helyzetektől függően úgy éljenek pedagógiai szabadságuk teljes körű kihasználásával, ahogyan akarnak”

– áll a szakszervezet közleményében.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.