Dollár
428,70 Ft
Euró
410,38 Ft
Font
457,53 Ft
Bitcoin
19,033 $

Megdőlt a fővárosi maximális szélsebesség rekordja

Fotó: Pixabay
not image

Koós Alexandra

2022. május 23. - 14:30

Az eddigi legmagasabb érték ezen a napon 23,2 m/s (83,5 km/h) volt, amelyet a Budapest Örsöd állomáson regisztráltak még 1988-ban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) beszámolója szerint május 21-én egy hidegfront vonult át Magyarország felett, ennek következtében a légmozgás sok helyen megerősödött, néhány helyen pedig viharossá fokozódott.

Soron kívül Reuters: 1,1 milliárdos segélycsomagot készül kiutalni az Egyesült Államok Ukrajnának 

A Budapest János-hegy állomáson a legerősebb széllökés 23,9 m/s (86,0 km/h) erősségű volt, ezzel pedig megdőlt az erre a napra vonatkozó fővárosi maximális szélsebesség rekordja. Az eddigi legmagasabb érték ezen a napon 23,2 m/s (83,5 km/h) volt, amelyet a Budapest Örsöd állomáson regisztráltak még 1988-ban.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között. Ez különösen igaz lehet a XX. század első felében, ugyanis erről az időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adatok.

A meteorológusok elmondása szerint az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak, ezért ellenőrzésük és elfogadásuk minden esetben részletes vizsgálatot igényel.

Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye, továbbá az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.