Az LMP szerint a fővárosi dugódíjat azonnal be kell vezetni

Fotó: Pixabay
not image

Takács Petra

2022. június 23. - 06:42

Intelligens díjat javasolnak, mely akkora lenne, ami megszüntetné a dugókat.

“Budapesten a dugódíjat azonnal be kell vezetni, lehetőleg már holnaptól” – szögezte le Kanász-Nagy Máté.

Szerinte Demszky Gábor szabad demokrata és Tarlós István (Fidesz-KDNP) egykori főpolgármesterekben és Karácsony Gergely (Párbeszéd) jelenlegi városvezetőben az a közös, hogy amikor megtehették volna, nem voltak elég bátrak a dugódíj bevezetéséhez, pedig szerinte meg lett volna rá a lehetőség.

Kijelentette: a fővárosban azonnal csökkenteni kell a forgalmat, ugyanis az autóktól nem lehet haladni. Élhetőbbé kell tenni a belvárost, amely nem bír el ennyi autót. A díjnak fontos egészségügyi vonatkozása is van, jelenleg ugyanis évente kétezren halnak meg idő előtt a légszennyezettség miatt – tette hozzá.

Az LMP használatarányos díjat vezetne be, összegéről pedig csupán annyit árult el: akkora lenne, amennyinél megszűnnek a dugók, vagyis a modern technika alkalmazásával intelligens díjat alkalmaznának. Napközben például a Deák térnél feltehetően magas díjat kellene fizetni, de éjjel nem szednék az összeget. A befolyó forrásokat a közösségi és kerékpáros közlekedésre fordítanák.

Eddig bárhol bevezették a dugódíjat, azt egyből megszerették a helyiek. Az autósok is megkedvelték, hiszen megszünteti a torlódást a városokban – mondta Kanász-Nagy Máté.

MTI