Dollár
392,31 Ft
Euró
410,65 Ft
Font
475,99 Ft
Bitcoin
17,021 $

2024-től új fővárosa lesz a világ egyik legnépesebb országának

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. január 18. - 18:47

Az indonéz parlament jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében egy gigaprojekt keretében áthelyezik az ország adminisztrációs központját Jakartából a gyérebben lakott Kalimantánra.

A jogszabály egyúttal rendelkezik a mintegy 32 milliárd dolláros gigafejlesztés jogi kereteiről is. Suharo Monoarfa fejlesztési miniszter a jogszabály elfogadását követően azt mondta, az új főváros egyben a nemzeti identitás jelképe és új gazdasági központ lesz. A fővárost az indonéz szigetcsoport jávai nevén Nusantarának nevezik majd – tette hozzá a miniszter.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

Joko Widodo elnök 2019-ben, a parlamentben elmondott beszédében jelentette be a főváros áthelyezéséről szóló terveit, hasonló elképzelések azonban már a gyarmati uralom alól függetlenné vált Indonézia első elnöke, Szukarno 1945-től 1967-ig tartó ciklusa alatt is felmerültek – írta az MTI.

Jakarta népessége meghaladja a 10 milliót, és nagyjából még további 3 millió ember él a környező városokban, ami tovább fokozza a nagyváros zsúfoltságát. A jelenlegi főváros továbbá a világ legnépesebb szigetének számító Jáván található.

Indonézia lakosságának csaknem 60 százaléka Jáván él, ez a sziget adja az ország GDP-jének több mint felét. Kalimantánon, Borneó szigetének Indonéziához tartozó részén Indonézia lakosságának csupán 5,8 százaléka él, és innen a GDP 8,2 százaléka származik.

Jakarta emellett földrengés- és árvízveszélyes területen fekszik – a város 40 százaléka tengerszint alatt helyezkedik el – és a felszín alatti vizek korábbi ellenőrizetlen kitermelése miatt a metropolisz folyamatosan süllyed.

A törvényjavaslat megvitatását a koronavírus-járvány miatt többször elhalasztották, jelenlegi formájában pedig az áthelyezés végső dátuma 2024.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.