Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,604 $

Forradalmi gyógyszert vezetnek be a koronavírus ellen

Fotó: Unsplash/NCI
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 12. - 05:12

Szuga Josihide miniszterelnök kormánya azt tervezi, hogy az ország első engedélyezett gyógyszerét az enyhe és közepesen súlyos koronavírusos esetek mellett a nem kórházi betegek kezelésére is felhasználja.

A monoklonális antitest-koktélt, amelyet a tünetek megjelenésétől számított hét napon belül kell beadni, eddig csak kórházi betegek számára engedélyezték. Azonban mivel a koronavírusos esetek száma országszerte gyorsan emelkedik, és az orvosok részéről egyre több érv hangzik el a szer alkalmazása mellett, Szuga a múlt héten azt mondta, hogy a kormány azon fog dolgozni, hogy az általa “forradalmian új” gyógyszernek nevezett készítményt az otthon karanténban lévő betegek számára is elérhetővé tegye.

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

A remények szerint az új gyógyszer, amely hatékonyan megakadályozza, hogy a betegeknél súlyos tünetek alakuljanak ki, segít megállítani az amúgy is túlterhelt egészségügyi rendszer további gyengülését. A szükség ellenére a gyógyszer kiterjesztett alkalmazásának gyakorlatba való átültetése még eltarthat egy ideig, mivel az egészségügyi minisztériumnak felül kell vizsgálnia irányelveit, amelyek jelenleg a stabil ellátás hiánya miatt a kórházi betegekre korlátozzák a felhasználást.

Július 19-én az egészségügyi minisztérium sürgősségi felhasználási engedélyt adott a Ronapreve elnevezésű gyógyszernek, amely a mesterségesen előállított casirivimab és imdevimab antitestekből áll, olyan 12 éves és idősebb fekvőbetegek számára, akik nem igényelnek oxigént, és akiknél magasabb a kockázata annak, hogy állapotuk súlyosabbá válik.

A tengerentúlon végzett, utolsó fázisú klinikai vizsgálat során, amelybe betegeket vontak be, kiderült, hogy a gyógyszer 70,4 százalékkal csökkentette a kórházi kezelés vagy a halálozás kockázatát, és négy nappal rövidítette meg a tünetek időtartamát. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) a nem kórházi betegeknél való alkalmazását javasolta, amikor tavaly novemberben sürgősségi felhasználási engedélyt adott a kezelésre, amelyet az amerikai Regeneron Pharmaceuticals Inc. fejlesztett ki.

A japán kórházak üdvözölték az egészségügyi minisztérium jóváhagyását, mivel ezzel megkapták az első gyógyszert enyhe és közepesen súlyos betegek számára. A Ronapreve beadása a fekvőbetegeknek a tünetek megjelenésétől számított egy héten belül azonban a gyakorlatban nehéznek bizonyult.

“A készítmény hatékony alkalmazásához a tünetek megjelenésétől számított két-három napon belül kell beadni, és ezután a hatékonysága kezd csökkenni. A valóságban átlagosan öt napot vesz igénybe a betegek kórházi kezelése, és ekkor már kevés hatékonyságra lehet számítani. Ezért a járóbetegek számára is elérhetővé kell tenniük”

– mondta Dr. Joe Chiba, a Tokiói Tudományegyetem professzora.

Ráadásul egyes kórházak arról számoltak be, hogy a gyógyszer szállítása csak négy nappal a megrendelés után érkezett meg, ami csorbítja a gyógyszer hasznosságát. Eddig több mint 2000 kórház regisztrált a gyógyszer átvételére. A korlátozott készletek miatt a kormány azt tervezi, hogy a karanténba helyezett, 50 éves vagy annál idősebb, illetve a már meglévő betegségben szenvedő betegeknél helyezi előtérbe a gyógyszer alkalmazását. A betegek ingyen kaphatják meg a gyógyszert, s bár a kezelés költségét nem hozták nyilvánosságra, Chiba szerint a tengerentúlon körülbelül 250 ezer jenbe (683 ezer forint) kerül egy adag – írja a Japan Times.