Clouds
21 Budapest
Dollár
360,11 Ft
Euró
391,17 Ft
Font
443,46 Ft
Bitcoin
23,206 $

Forradalmi génterápiát alkottak a kezelhetetlen rákos megbetegedések ellen

Fotó: Unsplash/National Cancer Institute
Orvostudomány
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Egyesült Királyságban tudósok egy olyan forradalmi génterápiát alkottak, mely reményt adhat azoknak, akiket kezelhetetlen rákos megbetegedéssel diagnosztizáltak.

A Guardian jelentése szerint brit tudósok egy forradalmi, új génterápiát alkalmaztak egy fiatal beteg kezelésére, aki a diagnózis szerint akut limfoid leukémiában szenved: a technológia alkalmazása pedig reményt ébreszthet azokban, akik hasonló, gyermekkori rákos megbetegedéssel, vagy más súlyos betegséggel küzdenek.

Soron kívül Kiderült, ennyit költenek havonta internetre és tévére a magyarok

A 13 éves Alyssa korábban átesett a kemoterápián és egy csontvelő-átültetésen is, ám hiába a beavatkozások, nem változott a helyzet. Mivel pedig további kezelések nem álltak rendelkezésre, a kislány kilátásai is egyre borúsabbak lettek. Miután azonban az új, bázisszerkesztés névre keresztelt technológiával adományozott T-sejtekből álló infúziót kapott, a kis Alyssa felépült.

Édesanyja nem akart hinni a fülének, amikor az orvosok elmondták, hogy a kislány kigyógyult a betegségből, s úgy nyilatkozott, még mindig egy rózsaszín felhőben érzik magukat, annyira hihetetlen a gyógyulás. Miután a terápia sikeres volt, a londoni Great Ormond Street kórház (Gosh) csapata úgy határozott, további 10 leukémiás beteget vesz fel, akik már szintén minden hagyományos kezelési módszert kipróbáltak, eredménytelenül.

Waseem Qasim immunológus professzor, a projekt egyik vezetője megosztotta, amennyiben ezek a kezelések is sikeresek lesznek, úgy elkezdik azt is vizsgálni, hogy hogyan tudnának hatékony kezelést biztosítani a leukémia más típusában szenvedőknek.

A professzor kiemelte, ez a génterápia megnyitja az utat az új kezelések és a beteg gyermekek szebb jövője előtt, hozzátéve, hogy az első sikeres kísérlet eredményeit még a hétvégén, az Amerikai Hematológiai Társaság New Orleans-i ülésén fogják bemutatni. Az új terápia lényege, hogy egészséges donortól gyűjtöttek T-sejteket, melyeket oly módon módosítottak, hogy azok képesek legyenek más T-sejteket, köztük a leukémiasejteket is megsemmisíteni.