Dollár
395,41 Ft
Euró
412,67 Ft
Font
480,98 Ft
Bitcoin
17,094 $

Bajban lehet a forint, akár 380-ig is gyengülhet a sztárközgazdász szerint

Fotó: Flickr/Lee Chapel
not image

Nagy Noel

2021. október 20. - 10:31

Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza úgy véli, két fontos esemény befolyásolja Magyarország gazdasági helyzetét.

Jakobsen szerint ugyanis az infláció, valamint az Európai Unióval való konfliktusok sora lesz az, amely dominálni fogja a gazdasági közbeszédet – idézte a Portfolio. Ennek hatására pedig a forint jelentősen gyengülhet, akár 380 is lehet az euróhoz képest.

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

A közgazdász szerint nem kérdés, hogy van infláció, inkább az a legfontosabb kérdés, hogy mennyire lehet ez átmeneti. Jakobsen meglátása, hogy erre is lehet hibás megközelítést adni: magas áremelkedésekre magas béremelések ösztönzésével válaszolnak.

Ez szerinte szakmailag nem a legjobb megoldás, ugyanakkor az áremelkedés fokozta az egyenlőtlenségeket és jelentősen nehezítette az ingatlanok elérését, amelynek következtében társadalmi válság alakulhat ki.

Jakobsen kitért a tőzsdei torzulásokra is, amelynek kapcsán elmondta, hogy a koronavírus-járvány megjelenése óta mintha nem számítanának az alapelvek, az előző hónapokban erős emelkedés volt. Megjegyezte: ingyen ebéd van a piacokon.

A közgazdász az energiaválságra is kitért, melynek kapcsán megjegyezte, hogy az időjárási viszonyoknak még soha nem volt ekkora szerepe a gazdaságban, mint most. Mivel meglehetősen hideg lesz a tél, ezért sokakat érzékenyen érinthet az energiaválság.