Dollár
427,03 Ft
Euró
423,82 Ft
Font
485,44 Ft
Bitcoin
20,165 $

Fordulóponthoz ért Roman Polanski ügye, ami akár a per végét is jelentheti

Fotó: Roman Polanski lengyel rendezõ érkezik a Based on a True Story - D'apres une histoire vraie címû filmje bemutatójára a 13. Zürichi Filmfesztiválon 2017. október 2-án. A filmes seregszemét idén szeptember 28. és október 8. között rendezik a svájci nagyvárosban. (MTI/EPA/Ennio Leanza)

Czinder Tímea

2022. július 13. - 13:38

A 88 éves rendezőt 45 éve tartóztatták le, majd egy meghiúsult vádalkut követően Franciaországba menekült, egy visszavonult ügyész vallomása azonban segíthet pontot tenni az ügy végére.

Nagy fordulat jöhet Roman Polanski ügyében, akit 1977-ben tartóztattak le az akkor 13 éves Samantha Geimer megerőszakolásáért; a Los Angeles-i ügyészek kedden feloldották a korábban eljáró ügyész, Roger Gunson tanúvallomásának aktáját, amely a filmrendező ügyvédei szerint alátámaszthatja, hogy az ítéletet hozó Laurence Rittenband bíró kötelezettségszegést követett el az ügyben.

Soron kívül Varga Mihály: 300 milliárd forintot kaphat Magyarország az EU-tól energiabiztonságra 

Polanski korábban vádalkut fogadott el, amelyben öt súlyos vádat – köztük kábítószer-használattal elkövetett nemi erőszakot – utasított el, cserébe azonban bűnösnek vallotta magát kiskorú személlyel létesített törvénytelen szexuális kapcsolat miatt. Ügyvédei arra számítottak, a rendezőnek nem kell börtönbe vonulnia, hanem próbaidőt kap majd.

Laurence Rittenband bíró azonban az ügyész és a sajtó nyomására, valamint az enyhe ítéletet helytelenítő nyilvános visszhangtól félve visszalépett a megállapodástól, és arra készült, 50 évre rács mögé juttatja a rendezőt, ezért Polanski Franciaországba menekült, és nem is tért vissza azóta az Egyesült Államokba.

A bíróság eddig következetesen megtagadta Gunson vallomásának feloldását, a megnyitásra irányuló legújabb kérelem azonban két független újságírótól érkezett, akik szándéka a bíróság feddhetetlenségének vizsgálata – írta cikkében a Hollywood Reporter.

A kerületi ügyész, George Gascon azt mondta, az áldozat, Samantha Geimer nyilatkozatai is hatást gyakoroltak rá, aki évek óta kéri, hozzák nyilvánosságra a Gunson-vallomást, és zárják le Kalifornia történetének egyik legrégebben húzódó büntetőügyét.

Geimer szerint mindenkit, akit bűncselekménnyel vádolnak, tisztességes bánásmódban kell részesíteni, és tiszteletben kell tartani a jogaikat, az igazságszolgáltatásnak pedig arra kell törekednie, hogy minden esetben kiderítse az igazságot. Az egykori áldozat egyébként azt a büntetést szabná ki a rendezőre, amit egykor megígértek neki, és amit előzetes letartóztatása során le is ült már.  

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.