Clouds
21 Budapest
Dollár
346,10 Ft
Euró
371,41 Ft
Font
427,29 Ft
Bitcoin
27,124 $

Fontos információk láttak napvilágot a nyugdíjasok anyagi helyzetéről

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Nyilvánvalóvá vált, hogy a válaszadók 16,9%-ának hónapról hónapra anyagi gondjai vannak, és 37,7% azt nyilatkozta, hogy éppencsak kijön a jövedelméből, de félretenni már nem tud.

Korábban beszámoltunk róla, hogy meglehetősen aggasztó adatok derültek ki a magyar nyugdíjasok egészségi állapotáról, most pedig a Pénzcentrum friss kutatásának eredményeivel hívták fel a figyelmet az idősek anyagi helyzetére.

Soron kívül Most emeltek vádat egy férfi ellen, aki 2013-ban megerőszakolt egy 17 éves lányt

Ez alapján nyilvánvalóvá vált, hogy 10-ből 6 nyugdíjasnak többet kellett az elmúlt évben rezsire, élelmiszerre és gyógyszerekre költenie, a plusz kiadásokat pedig olyan költségeken spórolták meg, mint a vendéglátás, a ruházat, vagy a kulturális programok.

A 2023. február-március folyamán végzett felmérés arra világít rá, hogy a magyar nyugdíjasok anyagi helyzete jelentősen romlott: a válaszadók 16,9%-ának hónapról hónapra anyagi gondjai vannak, és 37,7% azt nyilatkozta, hogy éppencsak kijön a jövedelméből, de félretenni már nem tud.

Nem sokan bíznak abban, hogy javulni fog a helyzet

Mindössze a válaszadók 15,8%-a jön ki gond nélkül a bevételeiből és van tartaléka is, emellett a megkérdezettek 27,9%-a úgy érzi, hogy jelentősen romlott az anyagi helyzete az elmúlt év során, miközben a koronavírus megjelenésétől 2022 elejéig eltelt időszakra ezt „csak” 15,6% jelölte.

A válaszokból az is kiderült, miszerint nem sokan bíznak abban, hogy 2023-ban javulni fog az anyagi helyzetük: 30% szerint nem fog változni, 57,2% viszont a helyzet romlására számít, ami eléggé aggasztó.

A legtöbb pénzt rezsire költötték az elmúlt egy évben a nyugdíjasok, míg a második helyre a gyógyszerek kerültek, a harmadik helyre pedig az élelmiszerek, bár lakásfenntartásra is sokan költöttek (a válaszadók több mint fele). Ám szeszesitalra, dohányárura, ruházatra, lábbelire, vendéglátásra, valamint kultúrára és szórakozásra sokkal kevesebbet szántak.