Clouds
21 Budapest
Dollár
359,61 Ft
Euró
390,95 Ft
Font
443,28 Ft
Bitcoin
23,123 $

Fontos információk a 30 év alatti anyák szja-mentességéről

Fotó: Unsplash/Omar Lopez
Gazdaság
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A kormány bejelentése sokak számára örömteli, ám most kiderült pár rendkívül fontos információ, melyekkel jobb tisztában lenni.

A szeretlekmagyarorszag.hu szúrta ki, hogy a Magyar Közlönyben nemrég megjelent kormányrendelet értelmében a kormány által bevezetett 30 év alatt anyákra vonatkozó szja-mentesség kizárólag abban az esetben illeti meg az anyát, ha “magzatára, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a családi kedvezményre való jogosultsága 2022. december 31-ét követően nyílik meg”.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mit is jelent a “családi kedvezményre való jogosultság”, erről pedig a Kulturális és Innovációs Minisztérium osztotta meg a részleteket a 24.hu-val.

A családi kedvezmény a gyermekek után járó, korábban már megigényelt családi adó- valamint járulékkedvezményt foglalja magában, s az az anya, akinek gyermeke 2023. január 1-jén születik, már jogosult a 30 év alatti anyák szja-mentességére.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy aki 30 év alatti, ám 2022. december 31-én vagy azt megelőzően született gyermeke, nem jogosult az szja-mentességre. Viszont ha 30 éves koráig még egy gyermeke születik, úgy élhet a kormány adta kedvezménnyel.